Landsbygd

20160803_150751
Igår gjorde vi en liten utflykt till Thyborön eftersom det var regn och vindstilla. På bilden syns ett hus (tror det var en kyrka, faktiskt) där någon eller några gått loss med snäckor. Det är ju lite roligt att nån orkar limma tusentals snäckor på ett hus, men efteråt tänkte jag att det andades lite frustration. Vad göra av all energi? Men det är förmodligen min rationella sida som talar.

Samhället var bedagat, precis som grannsamhället Agger. Övergivet av de flesta, men ändå bebott.

Jag slås ofta över hur mycket plats det finns i både Sverige och Danmark. När du flyger så ser du nästan bara skog. I Danmark bor mer än hälften av befolkningen i Köpenhamn och landsbygden gapar tom. Tomma gårdar och halvt nedlagda samhällen. Här skulle det rymmas mycket mera folk och jag har en stark känsla av att det behövs!

Den som vill fördjupa sig i ämnet kan läsa Jesper Strömbäcks Utan invandring stannar Sverige. Finns t ex här

Vi kan dra paralleller till den svenska landsbygden. Våra kommuner med mindre än femtio tusen invånare kommer att krympa och kanske helt dö ut – och urbaniseringen kommer att fortsätta. Vi har faktiskt EU:s starkaste urbanisering. Många unga tycker att det är händelselöst i bygden och utsikterna till roliga jobb är små. Procentsatsen gamla är mycket hög – över 65% på vissa orter. Det är svårt att få ihop det en kommun är ålagda att erbjuda av omsorg och underhåll. Kommunsammanslagningar är ständigt ett diskussionsämne, men arealerna i t ex Norrland skulle bli enorma och hur lösa det praktiskt är ännu en nöt att knäcka. Dessutom hörs ibland konstiga lokalpatriotiska känsloargument mot kommunsammanslagningar.

Jag som jobbar med frågan om unga och kommunal demokrati vet hur det ser ut med det politiska engagemanget bland unga på landsbygden. Det är så få unga som har kommunala uppdrag och det finns en stor skepsis att ge dem uppdrag, när de ofta flyttar efter ett tag. Förslag på hur jobba med det går att läsa i den rapport jag skrev för mucf. Se den här.

Till hösten kommer en ny rapport där jag skriver om hur några kommuner jag besökte under våren reagerade på den broschyr som lanserades och hur de tänker jobba vidare med att engagera unga till partier och kommunal politik. Riktigt spännande! För frågan är hur det kommer att bli i framtiden? Jag ser ju några starka trender som visar vart vi är på väg.

Du kan aldrig stoppa utvecklingen! Det är det som de konservativa eftersträvar. De som vill att allt skall vara som förr – som ofta är något som inte längre finns. Samt färgat av nostalgiska minnen. Det man måste göra är istället att segla med och göra det bästa av det som är. Minns att de som röstade för Brexit var motståndare till globaliseringen och internet bl a.

Frestelsen att lagstifta bort oönskade beteenden – förbjuda det som är farligt – ligger nära hos många. Ser det dagligen på insändarplats, men även hos Regeringen.

Ett exempel på att hänga på istället för förbjuda är Pokemon Go. Att hitta på ett spel som innebär att du är ute och går, istället för att införa förbud av olika slag.Ja, jag såg faktiskt ett upprört inlägg häromdagen, som krävde mobilförbud på ett antal utvalda platser i samhället.

Men det är incitamenten det handlar om! Vare sig vi pratar om fler unga i politiken, varför det inte byggs fler bostäder i städerna och hur skapa fler jobb. Vi börjar oftast i fel ände. received_10207806992865984 (1)

 

I Agger finns dock ett metal-gäng som hållit på sedan 1986! Det finns t o m en dokumentär gjorda om dem. (På Youtube) Musik som passar havet och arbetet där.  De håller på ännu och är i min ålder. Kul!

Just denna bild kommer från deras hemsida, när jag glömde att fota. Kan annars säga att alla bilder jag publicerar har jag  tagit själv med min telefon.  Förutom porträttbilderna, som är tagna av Hilda Randulv.