Nyhetsmagasinet Agenda gör söndagen den 17 november 2024 ett viktigt inslag, som belyser frågan om offentliganställdas eventuella informationsplikt när det gäller kontakter med papperslösa personer. Jag vill återge flera citat ur inslaget därför att det inom kort kommer att vara en fråga, som flitig debatteras och som kan skapa en konflikt inom regeringen och mellan Tidö-partierna.
Läget är skarpt.
Inledningsvis intervjuas en av de ansvariga poliser som arbetar med att finna personer som befinner sig illegalt i vårt land. Han känner stor oro över situationen: ”Individer som lever i skuggsamhället riskeras att bli utnyttjade för svartjobb eller kriminalitet. Men man behöver ha fungerande asylprocesser, så att de som inte har rätt till asyl får lämna så att de som behöver asyl kan få det. Vid våra kontroller hittas många personer. Polisen är beroende av information från allmänheten och myndighetspersonal för att hitta dessa personer som saknar rätt att vara i landet.”
Men vilka anställda inom till exempel skola, vård och omsorg, som är lämpade att lämna information om sina eventuella kontakter med papperslösa vill den intervjuade polisen inte han avgöra. Det är, menar han, ett politisk avgörande. .
Efter intervjun visas ett reportage från läkarmottagning för så kallade papperslösa. Ett möte hos läkaren är ofta vägen in i samhället. Alla har rätt till vård, oavsett om de har rätt att vara här i landet eller ej. En läkare berättar att många kommer att avstå vård, om de riskerar att bli anmälda. Ett tvång för vårdpersonal att anmäla människor är omöjligt.
I Tidöavtalet står det att samarbetspartierna ska ta fram ett förslag om anmälningsplikt. Förslaget är mycket kontroversiellt: Lärare och vårdpersonal säger nej. Samtliga regioner i landet har sagt nej.
En rektor som intervjuas säger att hon skulle ha mycket svårt att ange ett barn. ”I så fall får man väl gå på föräldrarna i stället”.
Ludvig Aspling (Sd) menar i det efterföljande samtalet att vi har haft informationsplikt i skolan i landet länge, men att det togs bort 2014. Inga protester innan dess. Vad har hänt? undrar Aspling och slår ut med händerna. ”Yrkesetik kan inte stå över svensk lag. Ett förslag om informationsplikt bryter inte mot barnkonventionen. Informationsplikt fanns när vi undertecknade den.”
Jan Jönsson (L) hävdar i motsats till Aspling att vård, skola, socialtjänst och folkbiblioteken ska ha undantag. Barn ska få gå i skolan även om de är papperslösa. Det är grundläggande mänskliga fri- och rättigheter som gäller för alla oavsett legal status i ett land. Det finns även en oro för yrkesetiken för professioner inom socialtjänst, skola, sjukvård. ”Jag är helt övertygad om att barnen skulle sluta dyka upp i skolan, för att i stället ränna runt utan koll. Gravida som inte vågar söka kontakt med sjukvården. Det har vi sett i de få länder som har den här lagstiftningen. Det är ett stort problem för de individerna som blivit indragna i sexhandel o s v. En sån här lag riskerar att beröva dem ytterligare rättigheter. Kommunerna skulle välkomna utökade resurser att göra fler kontroller mot byggbranschen och restaurangnäringen.”
Aspling: ”Alla verktyg som finns i lådan ska användas för komma åt skuggsamhället. Men jag undrar, Jan, vad har hänt? För tio år sedan stod ni bakom en sån här lag.”
Jan: ”Vi som parti och samhälle har utvecklats, och Folkpartiet, som det hette då, har länge drivit att papperslösa barn och kvinnor – deras rättigheter behöver stärkas. Mer MR och att barnkonventionen har blivit lag. ”
Aspling: ”Vi är beredda att kompromissa. När utredningen började jobba så gjorde vi det i direktiven, när vi skickar frågor till utredaren. Vi kan diskutera vilka funktioner inom skolan som ska ha informationsplikt. Jag har svårt att se, oavsett var utredningen landar, att detta påverkar lärare eller sjuksköterskor. Dessa yrkesgrupper har inte hand om de personuppgifter vi är ute efter. Huvudmän för skolan och systemadministratörer, som hanterar elevdatabaser, eller patient -datasystem, detta kan nog skötas automatiskt och då behöver vi inte inblanda folk överhuvudtaget.”
Jan: ”Ingen accepterar väl att man är inne och rotar i folks journaler. Vi har gått med på att tillsätta den här utredningen, ett initiativ som togs av den förra regeringen. Bara V och Mp var emot. Vi vill samverka kring arbetsplatsbesök mm. Men för skola, socialtjänst och vård – så ser jag inga undantag, för det handlar om hela verksamhetsområden.”
Programledaren framhåller att när Johan Pehrson intervjuades i ”30 minuter” förra veckan sa han: ”Jag kommer aldrig sitta i 30 minuter eller i annan sändning och förhandla om detta. Detta gör vi ordnat och civiliserat och engagerat.”
Continue reading “SKARPT LÄGE NÄR DET GÄLLER INFOMARTIONSPLIKTEN”