Om mig

KORT INTERVJU:

Annika Westh. Du har lång bakgrund som gymnasielärare i samhällskunskap, historia, religion. Som programansvarig har du ansvarat för att bygga upp ett nytt gymnasieprogram. Och du har arbetat politiskt som förtroendevald, liberal ombudsman och politisk sekreterare på Rådhuset i Göteborg.

Vad kan du bidra med som konsult?

  • Jag vet vad som krävs av den och de som leder en organisation på lika nivåer. Jag har stor personlig erfarenhet av ledarskap och förändringsarbete bland annat som ersättare till riksdagen och som ordförande för ett kommunalt bostadsföretag. Nu leder jag bland annat Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg.
  • Och jag har lärt mycket av att arbeta nära andra ledare. Lärt av deras styrkor – och av deras svagheter. Jag vet vilka krav som ställs på ledare, hur en verksamhet och organisation kan förnyas genom kunskap och genom att göra styrelser och medarbetare delaktiga.

Hur har du personligen lärt dig?

  • Jag har lärt mig den långa, spännande och ibland hårda vägen. I mina olika roller som ordförande för olika styrelser, som politisk sekreterare och handläggare nära den politiska makten i Göteborg bland annat som ordförande för utbildningen av stadens politiker.
  • Det har lärt mig att arbeta under stor press och att åstadkomma överenskommelser över alla partigränser när det verkar omöjligt att komma överens. Och jag har lärt mig oändligt mycket om människors drivkrafter och motivation som gymnasielärare med ansvar för att bygga upp ett Naturprogram. Jag älskar att vara lärare – och tycker om och minns varje elev som jag har haft genom åren.

Vad är då det unika som du kan erbjuda?

  • Skrivande är kärnan i mitt erbjudande. Jag skriver bra och jag är ständigt skrivande. Och jag vet att det är många som behöver hjälp med utredningar, rapporter och sammanställningar av fakta, analys och rekommendationer. Jag kan hjälpa företag, förvaltningar och organisationer att blicka in i framtiden. Det är nödvändigt för att kunna utveckla och förnya verksamheten.

Till sist – vad är det mest spännande du har gjort?

  • Det var när jag seglade över Atlanten tillsammans med mina elever på skolfartyget Gunilla. Vi mötte tre stormar på havet. Vi lärde oss att hålla samman och att lita på varandra därför att var och en kan bidra och inget alternativ till det fanns. Och vi lärde oss att vara modiga för att kunna hantera rädslan. Den insikten är viktig att ha med sig i livet.