Corona ger alla en lajvad lektion i samhällskunskap

20200314_143455
Plötsligt när du står och borstar tänderna, börjar du fundera: ”Är det okej att gå till frisören på torsdag? Kommer det att vara smittorisk där? Tänk om frisören är smittad?”

I onsdags kom förbud mot folksamlingar över 500 personer. Dagen därpå gick proppen ur och de flesta lyssnade inte längre på expertisens råd om hur agera, utan började fatta egna beslut. Idag finns inte en enda bostadsrättsförening, mäklare eller kyrka som inte själva gått ut med ”riktlinjer angående covid-19″. Vi hamstrar matvaror trots att MSB upprepar att det inte behövs. Igår började mejlen om inställda möten att ramla in – även för möten med relativt få deltagare.

Människors rutiner, som att gå till en mässa/fredagsbön etc. försvinner plötsligt. Efter detta kommer insikter om framtiden. Vad kommer att hända med besparingar som ligger i fonder? Ditt jobb? Din bostad? Sjukvårdsmaterial. Allt är plötsligt i farozonen. ”Corona seglade in från sidan som en svart svan i ekonomi.” sa SEB:s chefsekonom häromdan. Även om många talat om att en lågkonjunktur var på väg, så var vi faktiskt inte i närheten av en sådan. Men med detta spelkort lagt, så ser det ut som att vi hastigt kastas in i en lågkonjunktur. Spelplan ändrad.

Dag för dag inser fler och fler hur samhället hänger ihop. Corona-epidemin är som en lajvad lektion i samhällskunskap. Det började med vilka effekter ett stort mötesförbud innebär. Redan har tusentals personer inom evenemangs-branschen blivit varslade. Det går väldigt fort också. Rese- och turism och transport. Vilket drabbar i sin tur. Till och med representant för resebranschen går ut och säger att man inte ska resa utomlands. Detta gör de för att de klarar inte av att hantera alla krav om återbetalning som kommer nu. De tycker statsministern borde varit tydligare.

Riktigt oroande är ut- och inreseförbuden som nu både Danmark och Norge utfärdat. Alla frågor det reser går inte att räkna. Även USA har gjort detta. Och ingen har i förväg rådgjort med EU, vilket kritiserats av EU såklart. Vunna friheter som tagit decennier att nå, kan raseras fort. Detta visar på att EU inte har den auktoritet den borde ha.

Effekterna av detta går inte att överblicka. En fara är att tillfälliga åtgärder tenderar att bli permanenta. Vi vet hur det gick med gränskontrollerna till Danmark som infördes i januari 2016. Förutom Italien så har även Spanien satt hela landet i karantän. Det känns nästan som om länder vill trumfa varandra i att visa handlingskraft. Jag har hört röster som hävdar att pandemin inte går att stoppa i alla fall. Corona har fått fäste och den kommer att ha sin gång nu.

Pandemin visar med brutal tydlighet vilket sorts samhälle som vi får när alla dessa inskränkningar görs. När det kommer till politik är det viktigt att tala om vikten av att föreställa sig vilket sorts samhälle man vill ha och utifrån det välja vilket parti man ska rösta på. En ideologi berättar om det. Ideologi är en sorts tankekarta över det samhälle man vill ha.

Idag är det liberala partiet det minsta i Sverige och det som har lägst förtroende bland folk, enligt Sifo:s förtroendebarometer. Istället är det partier som önskar ett samhälle där staten har mer makt över hur du ska leva, som åtnjuter störst förtroende. De önskar ett samhälle där din frihet inskränks till förmån för gruppens konformism.

Samtidigt är vårt fria, demokratiska samhälle helt organiserat efter de liberala principerna om friheter. Mötes-, religions-, närings-, yttrandefrihet o s v. Men eftersom det är dessa principer som råder, får liberalismen även stå till svars för allt ont vi ser i världen. Liberalismens motståndare försöker övertyga om att inskränkningar skulle bidra till en bättre värld. Nu får vi ett smakprov på vilken värld det är.

Bild: Ännu en tom hylla i affären där toalettpapper brukar finnas. Tydligen är det en vara de flesta anser vara den viktigaste i kristider. Denna tog jag idag i Göteborg. Liknande bilder postas över hela landet.

Facebook