I morgon lämnar GB EU

20200130_074333

Bilden visar en reklamannons för en Volvobil. Vi ser en bild av ett vinterlandskap i fjällen, mot en bakgrund av en rosa himmel. Det ser ut som att det är eftermiddag.  (Förmodligen ett misstag) ”Äventyret är nära” berättar texten. När jag ser bilden, undrar jag hur man kan se äventyret i en kall, snöig sluttning?

Jag är uppvuxen i Lappland, i inlandet, i glesbygden och för mig fanns äventyret definitivt inte i skogsbacken. Skogsbacken var vardag med plogvallar som passerades på sparkmedar som dragits över varandra i den mörka morgonen för att bli farbara. Nej, äventyret fanns där världen började hundra mil söderut. I en storstad någonstans – säg Köpenhamn? Där det var liv och rörelse, folk att titta på och spännande utmaningar.

Reklambilden vänder sig definitivt inte till Sveriges landsbygdsbefolkning. Inget konstigt i det alls. Hårt arbetande storstadsmänniskor längtar såklart efter naturen. Det verkar fritt. Och lite ledighet.

Reklambilden handlar endast om att vidröra en inre, diffus längtan efter något annat. Det är poängen. Inge en känsla – hamna i magtrakten. Samt en förhoppning från reklambyrån att vi inte ska fortsätta att problematisera, för då blir det ingenting kvar. Bilden av sluttningen är endast en kall vinterbild. Den som kan vet  att det inte finns något äventyr där inne bland fjällbjörkarna.

Kan man jämföra reklambilden med Brexit-kampanjen? Bara hittepå. Bara en känsla. Ingen analys. Inga fakta. 

I morgon lämnar Storbritannien EU. Ännu kan ingen överblicka de problem det kommer att medföra. Ännu återstår många förhandlingar gällande deras handelsvillkor och resevillkor. Om gränsen blir hård mot Irland eller inte, inger både osäkerhet och rädsla.

Storbritannien gick med 1973 efter väldigt många års debatterande. En varm förespråkare var Winston Churchill, som dock fick se sig överkörd i sin livstid. Som premiärminister under världskriget insåg han vikten av samarbete i Europa.

Som medlemmar i EU har Storbritannien varit en tung aktör. Även om de är kända för sin konservativa hållning, där varken pundet eller perukerna bytt ut, har deras auktoritet bestått i dess historia.  Från romersk provins till stormakt och avgörande insats mot nazismen under andra världskriget. Att landet röstade för ett utträde i juni 2016 kom som en rejäl chock för oss alla. Chocken har övergått i tragedi.

Hur går det till att lämna EU?

De har nu röstat bort sig ur historien och vägen utför kommer att bli smärtsam att bevittna. Utträdet har varit en utdragen historia som tröttat ut de flesta. Frågan har till och med splittrat både familjer och generationer.

Igår avslutade Ursula von der Leyen, ordförande Europeiska kommissionen,  sessionen kring utträdet i parlamentet med:  ”Vi kommer alltid att älska er. Länge leve Europa”. Hon sa att om det ska finnas något framtida avtal för dem, så skulle de behålla lagstiftning kring arbete, miljö och handel – för att underlätta en framtida deal. Nigel Farage kontrade efteråt med att de aldrig vill komma tillbaka. Fräckt gapar han om att fler länder kommer att följa deras exempel. Uppför sig som en clown.

Bevare oss väl.  Sverige har varit medlemmar så länge att minnet av tiden före medlemskapet endast är föreställningar hos dem som levde då. Folkupplysning blir därför mycket viktigt framöver. Om vad EU är, hur vi arbetar  tillsammans inom EU och varför institutionen finns.

Det var rörande att se när alla höll varandras händer och sjöng Auld Lang Syne: BBC news

Nu får vi se hur fortsättningen ter sig. Men det räcker inte med att enbart följa utvecklingen. Jag och det liberala partiet kommer att fortsätta arbetet för ett fördjupat samarbete. Det är vår uppgift!

20160624_092143

 

 

 

Facebook