Det fick inte hända

Donald Trump utsattes i natt svensk tid för ett mordförsök under ett valmöte i Butler, Pennsylvania. Kulan snuddade vid hans högra öra och blodet började att rinna. Detta hände mitt i en mening och det ser ut som att han vill slå undan en geting eller en brännande insekt. Strax därpå inser alla vad som hänt: någon skjuter mot honom – och folk kastar sig ner. Men kulor går även mot publiken och nu är en person död och två skadade. Skytten själv sköts till döds strax därpå, när han kunde lokaliseras. Han befann sig på ett tak ca hundra meter från platsen.

Mördaren sägs vara republikan. En ung man boende nära platsen. Hans namn var Thomas Matthew Crooks. Tidigare mordförsök mot presidenter och presidentkandidater i USA har vid flera tillfällen utförts av en person som varit psykiskt sjuk eller desillusionerad. Men oavsett vem mördaren var i Butler eller vilka hans motiv var, kommer händelsen att vara till Trumps fördel. Strax efter skottet reste han sig upp och med näven i luften ropade “Fight, fight, fight”. Förmodligen adrenalinstinn – men som en björn som ej går att fälla. Bilden av Trump som en stark man bekräftades. Likt den gjorde när han drabbades av covid, men föreföll frisk redan efter en vecka. Oövervinnelig. Bilden av Trump som just oövervinnelig har varit skälet till att hans anhängare ansett att “valet var stulet”.

Men spekulationer om vad som ligger bakom är självklart redan i gång. Någon skriver på X att det hela var iscensatt av Trump själv. Men att pricka en örsnibb…och sedan döda och skada. Nej, det håller inte.

Bilden av Trump med en näve i luften visas nu hela tiden i amerikanska och utländska medier. En bild motsatt den av Joe Biden, som kämpar för sin politiska överlevnad där påståenden om att han är dement och för gammal får hårdare fäste för varje dag. Biden bör överge sin kandidatur omedelbart. Att han säger “jag måste slutföra jobbet”, är mycket dumt. I politiskt arbete finns inga slut, utan bara fortsatt arbete. Det gäller även stora reformer – det hänger inte på en man. Om så vore fallet, är det redan förlorat. Det hela börjar att likna en spökshow där teamet runt honom låtsas som om allt är bra . Men Biden riskerar att få lämna under förnedrande former. Om det inte redan är för sent. Från och med nu kommer allt att kretsa runt Trump.

Hoten mot demokratin är många och de största är att alltför få vågar ställa upp till val. Under valet av ny president i Mexiko under våren, mördades 31 kandidater. Att det trots det finns någon kvar som vill ställa upp är faktiskt helt otroligt. Nu är till och med en kvinna vald: Claudia Sheinbaum Pardo. Hon installeras den 1 oktober.

Efter Sovjetunionens kollaps ökade antal demokratiska länder i världen stadigt. Men efter decennier av framgång vände det. 30 länder räknas idag som diktaturer och 88 länder är så kallade elektorala autokratier, vilket innebär att valen är på förhand givna och endast iscensatta föreställningar. I dessa länder är det mycket farligt att försöka utgöra opposition och den journalistiska friheten kraftigt inskränkt. I vissa länder riskerar man dödsstraff för ett enda blogginlägg som kritiserar regimen.

I Sverige har vi haft två politikermord i modern tid. 38 år efter mordet på statsminister Olof Palme (S) och efter världens mest omfattande mordutredning – nu nedlagd – är det ännu oklart vem som mördade honom. Utrikesminister Anna Lindhs (S) mördare Mijailo Mijailovic sa att det var “politikerhat” som gjorde att han knivhögg henne på NK.

Demokratin måste värnas varje dag. I våra handlingar mot dem som är folkvalda – hur vi talar om dem och samverkar. Att själv stå till förfogande någon gång under livet – det ger mognad och en förståelse för vad det handlar om. Förstå att det tar tid och att öppenheten är viktig. Vända och vrida på frågor. Att använda sin röst och förstå vilken kamp det legat bakom rätten att få säga vad man tycker, bilda nya partier, hålla möten, hemliga val, återkommande val, fria val – ja alla de liberala friheter som ska finnas i en demokrati. Skapa rum för människors engagemang.

En av demokratins grundpelare är att förlorarna accepterar resultatet. Tänka att man tar nya tag och får en ny chans om några år. Det har inte många av Trumps anhängare gjort under den här mandatperioden, vilket sätter mordförsöket mot honom i ett särskilt ljus. Mordförsöket mot Trump fick inte hända. Vilken tur att han överlevde.