#StandWithUkraine 18 juni

Bild från Svt Nyheter 18 juni

Kriget i Ukraina är inte längre förstanyhet. I kvällens Rapport kl:18 nämndes inte kriget överhuvudtaget. Detta trots att striderna har ökat och inte minskat.

Ryssland sägs ha ett övertag just nu och det beror på att de använder tio gånger mer artilleri än Ukraina. Jag citerar Svt: “Ukraina skjuter ca 6000 granater per dag och ryssarna bedöms skjuta 60 000 granater per dag”. Men uppfattningen är att Ryssland använder sig av en taktik om att skjuta så mycket de kan – utan närmare eftertanke. Alltså att de inte använder artilleri särskilt strategiskt. Det finns nu de som tror att Rysslands taktik består av att inrikta sig på att göra så mycket skada som möjligt. Utan tanke på framtida förvaltning eller samarbete i de områden de nu attackerar som hårdast.

Continue reading “#StandWithUkraine 18 juni”

#StandWithUkraine 6 juni

Ögonblicksbild från Svt Nyheter idag. Det var Bulgarien, Nordmakedonien och Montenegro som stängde luftrummet.

Strider pågår fortfarande och Ryssland har idag kontroll över 1/5 av landet. Vunnen mark förloras igen och så fortsätter det. Ryssland fortsätter att hota Ukraina med att om de får hjälp med krigsmateriel av andra länder, så måste Ryssland svara med motsvarade mynt. Att detta kan fortsätta? Idag spås ett långt krig och vi ser nu hur olika förslag om hur en fredsuppgörelse kan se ut börjar att komma. Sanktionerna skärps. Idag attackerades Kiev av fyra missiler. Där har varit lugnt i en månads tid och det mesta har återgått till “vanligt” arbete.

Bengt Norborg på Svt har gjort en intressant intervju idag med en ung rysk kvinna. Hon är en av många unga som lever i exil i Georgien och i intervjun berättar hon om den skuld som vanliga ryssar känner idag. Varvara Elina organiserar en konstutställning där och hon berättar för Bengt Norborg om hur hennes egen mor säger att hon är spion och infiltrerad av den amerikanska gayrörelsen. Varvara berättar att “det är som att tala med en flat-earther” . Alltså, att det spelar ingen roll vad hon säger eller vilka fakta hon lägger fram. En som tror på något påhittat finner alltid andra förklaringar till verkligheten. När Varvara visar modern bevis från kriget dör samtalet, säger hon. “Att erkänna det hon ser är att erkänna att hon har fel om kriget. ” Detta trots att modern är läkare och borde vara upplyst och kritiskt tränad. Varvara avslutar med att säga: “Det som smärtar mest av allt Putin tagit ifrån mig är att han också tagit ifrån mig min mamma”. Sedan måste hon ta en paus, innan hon avslutar med att ställa frågan: “Kan man älska en fascist? Det är den frågan vi ställer oss nu.”

Continue reading “#StandWithUkraine 6 juni”

#StandWithUkraine 27 maj

Bild från SvT nyheter ikväll

Igår besökte Finlands statsminister Sanna Marin Kiev. Besöket var inte känt i förväg och har fått stor uppmärksamhet. Hon åkte runt till de platser vi idag vi lärt känna som dödens orter för att själv se förödelsen. Zelenskyj välkomnade besöket och tackade Finland för det stöd de givit dem. Varje stöd är viktigt. Även om så bara med flaggor och demonstrationer.

Jag har sett diskussioner om att vanliga ryssar oskyldigt får lida för kriget. Och motsatsen – att även vanliga ryssar bär skuld till kriget, eftersom de inte gjort sig av med Putin på alla dessa år. Att de då får stå sitt kast. Den diskussionen går det inte att vara svartvit i . Det vi dock måste vara glasklara över är: det finns inget överseende med Rysslands invasion av Ukraina. Däremot måste det finnas en plan för hur vi ska kunna leva med Ryssland när kriget är över. Det gäller att inte blanda ihop detta.

För några dagar sedan sas att Ukraina kan vinna kriget. Nu nås vi av uppgifter om att Ryssland avancerar igen på flera fronter. Robotar har bland annat placerats ut i Belarus, vilket innebär att Lviv är inom räckhåll. Det är mycket oroande.

Låt oss återigen konstatera att vi inte vet hur det kommer att gå. Ingen vet – alla gissar. Och kriget har sin egen dynamik – liksom de händelser som kommer i dess spår. Som att Sverige nu skickat in en NATO-ansökan, vilket i sin tur startat en diplomatisk konflikt med Turkiet. Det förutsåg ingen. Eller de ekonomiska följder av de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland. Att det inte endast drabbar dem. Att det otroligt viktiga arbetet med att minska de fossila utsläppen inte längre kommer först på den politiska agendan, när kriget manar till andra åtgärder. Att kriget leder till matbrist i tredje världen och höjda matpriser på andra håll. Vilket i sin tur kan leda till nya konflikter där. Redan nu kan vi alltså räkna upp en rad effekter av kriget vi inte kunde se inledningsvis. Effekterna är förödande på många sätt.

Continue reading “#StandWithUkraine 27 maj”

#StandWithUkraine 19 maj

Rädslan för ryssen har gjort att vi inventerat svenska skyddsrum.

De ukrainska soldaterna i Azovstal – Mariupol har kapitulerat och är evakuerade. Femtio av närmare tusen man är svårt skadade och har först till Ryssland. Ukraina hävdar att du fullföljt sitt uppdrag och Ryssland benämner det som så att de gett upp. Nu uppges att de kommer att ställas inför rätta i Ryssland och i Duman debatterades igår huruvida de ska “hantera nazister” eller ej. Det bedöms som att Mariupol är förlorat, men Zelenskyj uppger att det nu pågår förhandlingar med ryssarna och att skickliga sådana är inblandade.

Samtidigt har oppositionella röster börjat att höras i Ryssland mot kriget. Att det inte längre går att ignorera att en hel värld stängd dem ute. Och att unga pojkar dödats i massor i Ukraina i ett krig de till en början inte förstod att de deltog i. Flikar av motstånd.

Igår skickade Sverige och Finland in sina NATO-ansökningar till Bryssel. Debatten fortsatte dock här hemma om det är rätt beslut eller ej. Erdogan har gjort utspel om att vi hyser terrorister i landet och att Turkiet därför inte kommer att godkänna vår ansökan, vilket krävs för medlemskap. Erdogans utspel tolkas dock som att han endast samlar poäng för att framstå som handlingskraftig inför valet i landet och att han till slut kommer att godkänna Sverige ändå. Miljöpartiet kräver att kärnvapen inte ska placeras i Sverige och hänvisar till att Finland inte kommer att hysa kärnvapen.

Continue reading “#StandWithUkraine 19 maj”

Historiskt NATO-beslut

Bild från SvT nyheter

Idag har Socialdemokraterna sagt ja till ett NATO-medlemskap och i morgon förväntas Magdalena Andersson förvissa sig om att hon har riksdagens stöd för sitt vidare agerande. Själva processen kan ta upp till ett år och samtliga trettio medlemmar ska säga ja till att vi blir medlemmar, men inget talar för att något land skulle sätta sig emot. Inom S finns det ett motstånd, men sedan Jan Eliasson och Margot Wallström – tunga namn som tidigare varit emot – har “välsignat” beslutet, har de flesta accepterat den förändrade hållningen. “För första gången sedan andra världskriget har ett demokratiskt land invaderats, vilket är bakgrunden till att Socialdemokraterna bytt fot”, förklarar Magdalena Andersson. Att allt är annorlunda efter den 24 februari.

Finland har redan sagt ja till NATO. De anser att det är viktigt att även Sverige går med, för att ytterligare förstärka försvaret. Att vi tillsammans bidrar. Båda länderna har sedan 90-talet haft fördjupat samarbete med NATO, varför en ansökan om fullvärdigt medlemskap inte är så långt från verkligheten som många påstår. Det är en logisk fortsättning. Sverige och Finland gick även med i EU samtidigt och det medlemskapet innebar ett övergivande av neutraliteten.

Continue reading “Historiskt NATO-beslut”

#StandWithUkraine 8 maj

Maria Nilsson, partisekreterare för Liberalerna, berättar om kriget i Ukraina. Maria Nilsson har bott där och har många vänner därifrån.

“Så länge de finns en endaste smörkniv kvar, så kommer ukrainare att slåss mot ryssarna.” Det säger Maria Nilsson, när hon inleder om kriget i Ukraina. Maria berättar vidare om hur välkänd den ryska brutaliteten i krig är. Vad vi vet från Tjetjenien och Syrien, bland annat. Och att vi därför inte bör vara förvånade över det vi ser nu. Att vi varit för upptagna av annat tidigare, men att vi nu förstår allvaret, eftersom det är ett krig i Europa och ett hot mot vår demokrati. Att EU gemensamt står bakom sanktioner och vapenleveranser är oerhört viktigt och visar att alla förstår att det handlar om mera än att rädda Ukraina från att bli en rysk lydstat: det är ett hot mot oss alla i Europa och vårt sätt att leva fritt.

Därefter talade Marias vän Olga Bespalova om hur det varit att fly från Ukraina. Olga visar några nyckelknippor som hör till hus och lägenheter i Ukraina. Dörrar hon inte längre kan låsa upp. Hon berättar vidare om hur viktig mobiltelefonen är för alla; den har app för larm om bombningar. Att trots att hon är Sverige just nu, inte kan avvara den informationen. Olga arbetar som lärare och just nu undervisar hon flera tusen elever på distans online. Att försöka upprätthålla någon form av undervisning i ett land där allt är satt på undantag. Olga vädjar till andra länder om att de behöver vapen.

Continue reading “#StandWithUkraine 8 maj”

#StayWithUkraine 5 maj

Körbärsträden blommar inte bara i Kungsträdgården.

Kriget fortsätter. Idag kunde vi följa Bengt Norborg på Svt, när han följde med en grupp soldater i Charkiv. En stad som varit under beskjutning sedan kriget började och är därför i princip övergivet. Dock försvarar ukrainska soldater staden fortfarande och de tror att de kommer att lyckas. Bengt Norborg går runt bland ruiner och hela tiden hörs ljudet av bomber som smäller dovt och ibland intensivt. Han berättar att “det här är precis som i Sarajevo. Man är skyddad mellan husen och man vet var man kan gå utan att bli träffad”. Solen skiner och träden har slagit ut. Gräset är grönt och körsbärsträden blommar så vackert, mitt i allt elände. När kriget började snöade det och allt var grått.

Det får mig att tänka på en berättelse från Birkenau II. Hur några judiska kvinnor trots mardrömmen satte sig mot barackväggen och solade och skvätte vatten på varandra. Hur de för några minuter glömde var de var. Att vi människor för att orka måste vända bort huvudet från det förfärliga och hämta andan. Om så för bara en kort stund.

Bengt Norborg berättar vidare att soldaterna är alla vanliga personer med alla sorters yrken. “Det som händer kommer att hända”, säger en ung man. Därefter visar han upp ett rött armband som hans flickvän gav honom innan han åkte.

Continue reading “#StayWithUkraine 5 maj”

#StandWithUkrine 23 april

Idag hände det. Odessa har attackerats och det uppges att några personer är dödade. Odessa har en särskild plats i mångas hjärtan. Staden är ett gammalt, mytomspunnet kulturellt centrum. Bandet WhiteWard har trots kriget färdigställt ett nytt album. Sedan igår finns singeln Leviathan på Spotify. Ukraina har många metalband. Om detta talar Erik Persson och Tomasz Swiesciak om i Metalpoddens senaste avsnitt.

Mariupol är nästan helt utraderat nu. Ukrainska soldater har sänt filmer från kulvertarna under stålverket, där många civila gömmer sig. De flesta har varit där nere under jorden sedan den 27 februari. Barnen är på gott humör, men längtar ut. Putin har i en film uttalat att det är onödigt att gå ned i katakomberna. Han säger: “Blockera utgångarna så att inte ens en fluga kan ta sig ut”. Putin är en ond och sjuk jävel. Flera massgravar har hittats och det ser ut som att ryssarna försökt att dölja hur många civila de har dödat. Svt Nyheter uppger att kommunalrådet i Mariupol sagt att kropparna efter minst ettusen civila kan finnas där. Det är svårt att ta in.

Continue reading “#StandWithUkrine 23 april”

#StandWithUkraine 15 april

Kartan över invasionen den 14 april. Ryska trupper har tvingats tillbaka i området runt Kiev – varefter slakterna har upptäckts i Butja m fl. ställen. Nu uppges att Ryssland sätter in kraften i öster- sydost. Källa: ISW

Ukraina slåss för hela Europa. Vår demokrati och världsordning står och faller med dem just nu. Det har alla fattat och det är därför som europeiska ledare nu åker till Kiev för att hälsa på Zelenskyj i verkligheten. Ursula von der Leyen har till och med givit honom ett symboliskt dokument som berättar om att Ukraina ska få ett snabbspår till EU-medlemskap. Biden har meddelat att det snart kommer besök från USA. Men även EU-parlamentariker, som Karin Karlsbro, har besökt Ukraina och med egna ögon bevittnat slakten i Butja. Det har nu visat sig att ryska övergrepp mot civilbefolkningen skett på flera andra ställen, likt dem i Butja. Allt är för hemskt för att förstå. Hur kan man bli så känslokall? Sett att den frågan diskuterats sen del på sociala medier.

Alla som kan stöttar Ukraina med vapen och andra förnödenheter. Gör det vi kan för att stärka försvaret mot Ryssland. Allt, förutom att aktivt gå in med externt flyganfall, vilket skulle innebära en krigsförklaring för hela Europa. Ryssland framhärdar med sina lögner om att de utför en specialoperation i landet, för att rädda folk från utrotning och nazifiering. I förrgår kunde vi se Putin besöka rymdbasen i östra Ryssland, där han upprepade dessa lögner. Lugnt och leende. Lukasjenko deltog och stod och log bredvid. Förfärliga syner i realtid. Men jag tyckte att en av männen knöt sina nävar. Kanske bara inbillade jag mig det?

Continue reading “#StandWithUkraine 15 april”

#StandWithUkraine 7 april

Bild: foto av tv-skärm under gårdagens Rapport, där kriget diskuteras. Personen på bilden har inget med texten att göra.

Det är många som ger sig på analyser om Putins bevekelsegrund för kriget. Att han saknar tänkande om respekt för självständiga, demokratiska länder eftersom han har en helt annan syn på sådant, till exempel. Eller att Ryssland inte är ett vanligt land, utan ett sargat imperium som strävar mot att återupprätta detta och där finns inte utrymme för hänsyn till att Ukraina är en självständig demokrati. Oavsett vilka tolkningar som görs, kvarstår faktum om vad som hänt. Putins brott mot rådande världsordning måste bekämpas med kraft. Det ställer oss inför helt nya utmaningar om hur hantera dagens situation. Putin förnekar till exempel inblandning i slakten i Butja och kallar det för iscensatt av ukrainska skådespelare, trots att massiva krigsbrott skett. Krav på att Ryssland ska uteslutas ur FN:s säkerhetsråd finns, likaså att arbetet med att ställa de ansvariga till svars måste påskyndas på något vis.

Över lag har vi nått vägs ände gällande den världsordning som gällt sedan andra världskriget. En återvändsgränd när de uppställda spelreglerna inte följts. Ryssland har agerat precis som de önskat och inga kringgärdande mekanismer eller gemensamma överenskommelser har kunnat förhindra det. Ikväll har det meddelats att Ryssland utesluts ur FN:s människorättsråd. Detta krav kom efter att bilder från staden Butja spritts över världen. Jag tror att det är kilen in i organisationen. Det finns mer att göra – fler länder att ta itu med.

Ryssland har dragit tillbaka sina styrkor från områdena runt Kiev. Reträtten är tydlig, men efter tillbakadragandet syns efterlämningarna. Rysk stridstaktik är att fullständigt demolera allt. Byggnader och människor. Det har skjutits urskillningslöst från stridsvagnar. Löpande dokumenteras de krigsbrott vi ny blir varse och experter säger att det kommer att gå att ställa de ansvariga inför rätta framöver – även om det kan ta lång tid. Det finns alltid något ansvarig befäl för varje bataljon. Det sägs även nu att de ukrainska och de ryska styrkorna är jämnstora – något man inte sade från början. Men att stridsmoralen är överlägsen i de ukrainska styrkorna och det är därför de lyckas driva tillbaka ryssarna. Nu tror man dock att nya attacker kommer att riktas mot de sydöstra delarna av landet istället. Att Putin föreställer sig att få en del av landet. Mariupol är krossat och tas som exempel på vad som väntar de som inte viker sig.

Continue reading “#StandWithUkraine 7 april”