Labour ser ut att vinna idag

“Folk är missnöjda och vill ha något annat”. Det är huvudförklaringen till att Labour går fram stort i dagens val i Storbritannien. Men samtidigt kan vi även notera att Liberal Democrats också går framåt! De är ett socialliberalt parti, som har förslag på sociala reformer, där individens egenmakt ses som det viktigaste redskapet för en god stat och ett gott liv. Stödja människor just genom att ge dem egenmakt. Men de arbetar även för klassiska liberala frågor, som mänskliga rättigheter och internationalism.

De konservativa har styrt i femton års tid och det är under denna tid som Storbritannien lämnat EU. Det är den i särklass sämsta händelse i landets moderna historia, som inneburit stora förluster både ekonomiskt och sett till inflytande.

Labour lockar som ett parti som kan erbjuda något nytt. Kier Starmer är namnet på deras ledare och ett namn att lägga på minnet. Han beskrivs som tråkig och utan karisma. Men det tycker jag stämmer in på väldigt många av landets politiker genom historien. Utan att se till partiers politik, så föredrar jag alltid en okarismatisk typ framför dennes motsats. (“Tomma tunnor skramlar mest”) Vill du ha karisma och överraskningar, finns bland annat underhållningsbranschen.

Se bara på Nigel Farage. Vinner debatter med slagfärdighet, skämt och utstrålning. Men en populist ut i fingerspetsarna som förenklar vardagen och har en underton av hets mot människor från andra länder. Det är det sista Storbritanninen behöver.

Sittande premiärminister Rishi Sunak hotar med höjda skatter om Labour vinner. Och inte bara det: de kommer möjligen även att mixtra med demokratin och göra skifte av styre omöjligt i framtiden, påstår han.

Att byta politiskt styre emellanåt är dock viktigt. Inget parti ska känna att de har monopol på makten.

För övrigt tycker jag att bekämpa rasism är den allra viktigaste politiska frågan just nu. Stor oro i världen och rädsla för framtiden, gör att människor söker sig till enkla svar och “tydliga” ledare. Vid oro söker vi trygghet och då är det lätt att tro att andra är ute efter det vi har. Därför är grogrunden för rasism mycket stor just nu.

Slå ett slag för genomtänkt politik! Och inte för “karisma”.