Jag har lyssnat på Lars Strannegårds trevliga sommarprat i P1. Lars Strannegård är professor i företagsekonomi tillika rektor på Handelshögskolan i Stockholm – en av landets mest välrenommerade lärosäten. Han har gjort sig känd genom att tala om konstens betydelse för vår kultur och utveckling och idag hänger många kända konstverk på väggarna i Handels korridorer och rum.
Han talar i sitt Sommar om att konsten har en osäker plats i Sverige. Att här – till skillnad mot andra länder – hänger konst och kultur alltid löst och är det första många politiker önskar spara in på när pengarna tryter. Det är mycket förtjänstfullt att han lyfter konstens och kulturens viktiga roll i ett samhälle.
Strannegård tar även upp vad kunskap är – i förhållande till artificiell kunskaps, AI:s inträde. Hur AI endast har information. Så är det verkligen. Kunskap är bearbetad information, varför det är ovärderligt att ha en kunnig lärare i ett klassrum som kan lotsa eleverna vidare från böckernas texter till att sätta dem i ett sammanhang. Svara på alla frågor som kommer hela tiden under en lektion och knyta dagens fakta till kontext. Men ännu finns det personer som ifrågasätter vikten av en lärare, med motiveringen att det mesta finns på nätet.
Men sedan kommer Strannegård in på en egen mission på Handels som gör mig mycket fundersam. Han berättar om hur han under ett restaurangbesök (på Manhattan, säger han) med sin fru Maria Strannegård, kommer fram till ett för Handels nytt credo, vilket hon formulerar på en servett. En på en servett klottrad skiss som blir startskottet på en rad seminarier och avslutas med ett manifest.
Manifestet förkortas FREE, vilket står för faktabaserat, reflekterande, empatiskt och entreprenöriellt. “Ett nytt förhållningssätt där vi går från att ha varit en utbildningsinstitution till att bli en bildningsinstitution.”
Det intryck man får av Strannegårds sätt att berätta är att det inte finns en plan för vad du ska lära dig. Du går där för att få en utbildning i ett bestämt ämne. Det som skiljer utbildning från bildning är just att för utbildning finns en plan och ett mål. Bildning är – helt korrekt som Strannegård berättar – något som sker hela livet och som du själv ansvarar för. En bildad person är en kunskapssökande person som inte räds nya perspektiv eller ämnen.
Jag är den första som sjunger bildningens lov. Bland annat något som studieförbunden sysslat med under hundra års tid; att tillsammans med andra utforska nya ämnen man själv valt. Men kommer du in på Handels och kommer ut med ett intyg, borde det borga för att du ska kunna något specifikt.
Hälsningar från en gammal gymnasielärare.