Alla borde sitta en mandatperiod

Bilden visar den broschyr jag gjorde till min valkampanj till riksdagen för fem år sedan. Rubriken tycker jag är jättebra ännu. Under mina år som lärare i samhällskunskap uppmuntrade jag alltid till politiskt engagemang. “Hellre fel parti än inget alls”, brukade jag säga. Det är lätt att klaga på politiker, men den som inte deltar borde fundera över att hen lämnar walkover.

Jag har idag kommit hem efter två dagar i Vänersborg. Igår gruppmöte med den liberala partigruppen. Idag regionfullmäktige.

Jag älskar vårt demokratiska system. Det tar tid och de kan till en början synas trögjobbat, men det är konstruerat på så sätt att alla ska kunna hänga med – det ska ta tid. Att beslut inte fattas utan att frågan varit uppe för diskussion under lång eller kort tid. Och framförallt full insyn i processen.

Alla borde därför sitta i en nämnd eller i ett fullmäktige minst en mandatperiod i sitt liv, för att få förståelse för hur det går till.

Det finns inte något perfekt parti. Politik innehåller alltid kompromisser och det parti man valt har frågor man inte håller med om. Men utanför går det inte att göra något åt politiken överhuvudtaget.