Inte längre en rubrik vi aldrig får se på valaffischerna

Uddevalla kommun ansöker om stöd från staten för att restaurera väg-, och vattensystemet. Det var stormen Hans som gjorde det klart för alla att man inte längre kan blunda för de eftersatta avloppssystemet och sådant som hänger ihop med det.

Förra våren skrev jag om rören i Uddevalla och om de eftersatta avloppssystemen i landets kommuner. De flesta rör i avloppen har över femtio år på nacken. Jag skrev att de över 20 000 mil rör som ligger under jord i landet inte är det enda som är i akut behov av renovering, utan även elnät, järnvägar och vägar. Detta utifrån en rapport gjord av WSP.

Jag skrev även att det knappast var rubriker om rörledningar vi skulle få se på årets valaffischer:

Kostsamma investeringar, som dessutom ställer till med problem i vardagen för människor, är förmodligen ingen valvinnare i höstens val. Därför kommer vi inte att se valaffischer med rubriken ”Bygg nya vattenledningar i Uddevalla”. Just nu är det dessutom mest elförsörjningen som är den stora frågan när det gäller infrastruktur, och vi vet att det är svårt att överblicka många tunga samhällsfrågor samtidigt.

Det finns även en farhåga att när behoven blir uppenbara, kommer stad att prioriteras före land. Det får inte ske. Därför måste man redan nu börja att planera för underhåll och upprustning. Förbise varken Munkedal eller Sotenäs!

Så länge allt fungerar, tänker vi inte på det. Hälsan tiger som bekant still. Men de flesta kan relatera till hur jobbigt det är att tvingas köra omvägar när en väg är uppgrävd. För att inte tala om vilka enorma umbäranden det innebär att vara utan el och vatten.” (Ur krönika publicerad i Bohusläningen 2022-05-17)

Idag låter det annorlunda.

Nu har översvämningar drabbat både privata och offentliga intressen och alla har förstått att det inte längre går att låtsas som om vi inte behöver bekymra oss. Det var flera kommuner i landet som drabbades svårt av stormen Hans. Som Hudiksvall. Bilder av hur vatten forsade nedför trapporna inne i badhuset där, lera som flöt över gatorna och ett snabbtåg som låg på sidan vid en banvall som var böjd och saknade kontakt med marken. Jord som flutit ned i slänten likt gelé.

Varningar för en höjning av jordens temperatur och allvarliga klimatförändringar som följd har vi hört talas om under många år. Men det är inte förrän det drabbar människor konkret i deras vardag, som polletten trillar ner.

Därför ter det sig inte längre som något avlägset att vi kommer att se följande på valaffischerna vid nästa val: Bygg nya vattenledningar.