Vapenindustrin – förutom den mänskliga katastrofen en miljökatastrof

Bild på enkel, ren natur. Jämför med angripna delar av Ukraina.

Att Ukraina vinner kriget mot Ryssland är avgörande ur flera aspekter. Landet blev fritt från Sovjetunionens ok i början av 1990-talet och har sedan dess gjort en resa mot självständighet och demokrati. Invasionen för drygt ett år sedan var olaglig ur alla överenskommelser och lagar, men det hände ändå. Alla måste hjälpas åt för att landet åter ska bli fritt.

Det kan inte vara möjligt att år 2023 överta ett annat land med våld, som vore det dåtid. Men det vi ser är precis ett sådant försök. Det ukrainska folket är fast beslutna att så aldrig kommer att ske. Men det kräver att EU-länderna och andra länder fortsätter att förse dem med alla sorters vapen. Den senaste tiden har de även fått de nya pansarvagnarna Lepoard 2 samt HAWK luftvärnssystem (Eldenhet -97 och -98) . EU har även utbildat ukrainare på en kurs i Spanien, i hur man använder avancerade vapen.

Förutom dessa avancerade vapen, används självklart tonvis med ammunition. Det är i princip omöjligt att i dagsläget beskriva den miljökatastrof detta dessutom orsakar. När kriget är över – vid Gud snart – kommer det ta decennier att sanera marken från de föroreningar ammunition, bomber, eld, diesel med mera orsakat.

“Varje dollar som går till vapenindustrin är en stöld från de fattiga”, sa Eisenhower . Det är även en stöld av framtid och vår gemensamma miljö. Faktiskt är det helt obegripligt att detta får och kan pågå.