#Vykortfrånsommarsverige

Vittergrottan, Åsele kommun Östernoret by. Min barndoms lekplats

I samband med marknaden bjöd Åsele kommun in alla födda 70, 71, 72 som vuxit upp i kommunen och gått skola där. Men även inflyttade var inbjudna. Jag åkte dit, vilket jag är väldigt glad över. Det var så roligt att träffa alla! Många känner man igen, men några krävde en stunds eftertanke. Så är det om man inte träffat någon sedan 1987:)

Det är en särskild känsla att köra runt på vägarna där man vuxit upp. Varje gathörn och hus är bekant. Jag var överallt. Mycket lite av det yttre har ändrat sig sedan min barndom. Men tiden har inte stått stilla för det – den är en annan. En hel generation har passerat. De som föddes när jag flyttade till Umeå för att gå i gymnasiet är nu föräldrar till små barn som bor de hus som en gång beboddes av de äldre när jag var ung. Ekka-Pelle som brukade sitta på sin farstubro och ropa något åt oss, finns inte längre. I hans hus har det precis fötts ett andra barn – Ekka-Pelles barnbarnsbarn. Jag hinner säga grattis. Nya gardiner, grill, utemöbler och leksaker på gården.

Utsikt över Ångermanälven från bastun, där jag satt flera kvällar. Vattnet var mycket kallt – det renade mina sinnen. Jag fyllde mina lungor med sval sommarluft fylld av björk, tall, älggräs, myrgräs. Luften var fylld av svalor.

Om mornarna sprang jag runt. Långt upp efter Genbäcksvägen. Klappar i händerna under tiden för att hålla björnarna på avstånd och slippa överraskas av en älg. Älgen är den mest opålitliga. Upp på Vittergrottans tak. Platsen där jag och Helena hade rundabordmöten har inte längre någon utsikt över myren. Skogen är hög och tät och det runda bordet hittar jag inte ens. Jag körde även upp till Åslia och sprang där. Ned och upp för backen – inte så lyckat. Det är högt ris, sankt i skogen. Testade istället slingan ovanför. Inser att jag aldrig sprungit där – endast haft tipspromenader och grillat. När vi tränade var vi alltid nere i samhället och på de träningsplatser som finns där. Elljusspåret, Lappvallen. På slingan på Åslia slog plötsligt myggen till. Jag hade inte tidigare känt av dem alls under hela vistelsen. Mornarna har bjudit på 8 grader och lätt vind. Det har hållit myggen borta.

Att gå runt på marknaden var sig också likt. Jag köpte marknadsgodis. Det var så gott att jag inte kunde sluta äta. Igår hörde jag en försäljare gå runt och tala högt i telefon. Han var nöjd: “Jag har sålt otroligt bra i år! Har faktiskt tagit igen båda coronaåren.”.

Alla partier var representerade på marknaden. Även Fi:s partiledare Teysir Subhi gick runt där. Här kampanjar jag med Nicke Grahn under söndagen.