#StandWithUkraine 18 juni

Bild från Svt Nyheter 18 juni

Kriget i Ukraina är inte längre förstanyhet. I kvällens Rapport kl:18 nämndes inte kriget överhuvudtaget. Detta trots att striderna har ökat och inte minskat.

Ryssland sägs ha ett övertag just nu och det beror på att de använder tio gånger mer artilleri än Ukraina. Jag citerar Svt: “Ukraina skjuter ca 6000 granater per dag och ryssarna bedöms skjuta 60 000 granater per dag”. Men uppfattningen är att Ryssland använder sig av en taktik om att skjuta så mycket de kan – utan närmare eftertanke. Alltså att de inte använder artilleri särskilt strategiskt. Det finns nu de som tror att Rysslands taktik består av att inrikta sig på att göra så mycket skada som möjligt. Utan tanke på framtida förvaltning eller samarbete i de områden de nu attackerar som hårdast.

Ukraina lägger ut mycket minor för att hindra fienden att komma längre in i landet. Minor är förödande att använda och utgör en stor fara för människor – särskilt för barn. Många har i efterdyningarna av världens krig blivit lemlästade av minor. De är fullständigt förfärliga att använda, men används just därför att de ändå avskräcker i stunden. Därefter glöms de bort och utgör en fara i årtionden.

Vi följer även den matbrist som är en av flera effekter av kriget. Tusentals ton vete och majs väntar på att skeppas ut från hamnen i Odessa, men det går inte på grund av de minor som Ukraina lagt ut i vattnet för att förhindra invasion från sjösidan.

Följderna av kriget är många som aldrig förutsågs till en början. Just nu påverkas världsekonomin i olika avseenden och eftersom kriget inte förefaller avta ännu kan ytterligare följdverkningar komma.

Trots att kriget fortsätter, har många ukrainare återvänt till landet. De vågar åka tillbaka till de områden som är befriade. Ett försök att återta det de lämnade.

EU har ännu inte visat några allvarliga tecken på att svikta i stödet till Ukraina. I veckan togs ännu ett viktigt steg när landet i flera uttalanden från europeiska ledare erbjuds möjligheten att bli kandidatland och framtida medlem i unionen. Jag hoppas att det kan utvecklas till ett snabbspår in i EU.