#StandWithUkraine 6 juni

Ögonblicksbild från Svt Nyheter idag. Det var Bulgarien, Nordmakedonien och Montenegro som stängde luftrummet.

Strider pågår fortfarande och Ryssland har idag kontroll över 1/5 av landet. Vunnen mark förloras igen och så fortsätter det. Ryssland fortsätter att hota Ukraina med att om de får hjälp med krigsmateriel av andra länder, så måste Ryssland svara med motsvarade mynt. Att detta kan fortsätta? Idag spås ett långt krig och vi ser nu hur olika förslag om hur en fredsuppgörelse kan se ut börjar att komma. Sanktionerna skärps. Idag attackerades Kiev av fyra missiler. Där har varit lugnt i en månads tid och det mesta har återgått till “vanligt” arbete.

Bengt Norborg på Svt har gjort en intressant intervju idag med en ung rysk kvinna. Hon är en av många unga som lever i exil i Georgien och i intervjun berättar hon om den skuld som vanliga ryssar känner idag. Varvara Elina organiserar en konstutställning där och hon berättar för Bengt Norborg om hur hennes egen mor säger att hon är spion och infiltrerad av den amerikanska gayrörelsen. Varvara berättar att “det är som att tala med en flat-earther” . Alltså, att det spelar ingen roll vad hon säger eller vilka fakta hon lägger fram. En som tror på något påhittat finner alltid andra förklaringar till verkligheten. När Varvara visar modern bevis från kriget dör samtalet, säger hon. “Att erkänna det hon ser är att erkänna att hon har fel om kriget. ” Detta trots att modern är läkare och borde vara upplyst och kritiskt tränad. Varvara avslutar med att säga: “Det som smärtar mest av allt Putin tagit ifrån mig är att han också tagit ifrån mig min mamma”. Sedan måste hon ta en paus, innan hon avslutar med att ställa frågan: “Kan man älska en fascist? Det är den frågan vi ställer oss nu.”

Intervjun visar hur stora delar av ryssarna lever i förnekelse. Förmodligen för att stå ut med verkligheten. Tusentals ryska soldater har hittills dödats. Protesterna borde vara massiva.

Kriget i Ukraina är inte längre förstanyhet. Vi har börjat att vänja oss.