#StandWithUkraine 8 maj

Maria Nilsson, partisekreterare för Liberalerna, berättar om kriget i Ukraina. Maria Nilsson har bott där och har många vänner därifrån.

“Så länge de finns en endaste smörkniv kvar, så kommer ukrainare att slåss mot ryssarna.” Det säger Maria Nilsson, när hon inleder om kriget i Ukraina. Maria berättar vidare om hur välkänd den ryska brutaliteten i krig är. Vad vi vet från Tjetjenien och Syrien, bland annat. Och att vi därför inte bör vara förvånade över det vi ser nu. Att vi varit för upptagna av annat tidigare, men att vi nu förstår allvaret, eftersom det är ett krig i Europa och ett hot mot vår demokrati. Att EU gemensamt står bakom sanktioner och vapenleveranser är oerhört viktigt och visar att alla förstår att det handlar om mera än att rädda Ukraina från att bli en rysk lydstat: det är ett hot mot oss alla i Europa och vårt sätt att leva fritt.

Därefter talade Marias vän Olga Bespalova om hur det varit att fly från Ukraina. Olga visar några nyckelknippor som hör till hus och lägenheter i Ukraina. Dörrar hon inte längre kan låsa upp. Hon berättar vidare om hur viktig mobiltelefonen är för alla; den har app för larm om bombningar. Att trots att hon är Sverige just nu, inte kan avvara den informationen. Olga arbetar som lärare och just nu undervisar hon flera tusen elever på distans online. Att försöka upprätthålla någon form av undervisning i ett land där allt är satt på undantag. Olga vädjar till andra länder om att de behöver vapen.

Inatt har en by i Luhansk (Belogorivka) bombats och det uppges att ett sextiotal personer som sökt skydd i en skola har dödats. Ondskan känner inga gränser. Men vi ser att ryssarna tvingas tillbaka och de lider stora förluster – både gällande soldater och vapen. Uppgifter om hur det går för de båda sidorna är dock svåra att verifiera.

I morgon är det EU-dagen och det kommer att firas på olika sätt i landet. Det är viktigt. Men även Ryssland kommer att fira; segern i andra världskriget. Som nämnt finns farhågor om att något kan hända i samband med det. Hittills har Putin visat att han kan göra precis vad som helst. Och därefter förneka det.

Olga Bespalova berättar om kriget i Ukraina. Hon hade önskat att hon kommit till Sverige som turist och inte som en person på flykt.