Dags att summera år 2021

(Jag använder mig av den mall GP har i tidningen idag, där de låtit kulturskribenter göra en summering.) Önskar er alla ett gott nytt år!

Årets debatt: Elbristen

Under många år fanns ett överskott av el i Norrland. De utbyggda älvarna genererade mycket el, men kapaciteten kunde inte utnyttjas till fullo eftersom överföringen söderöver till den el-törstande industrin var en flaskhals. Ledningarna byts idag ut till bättre sådana, men idag finns inte längre något elöverskott i Norrland eftersom all el behövs där. Vi har t ex. Northvolt, Facebooks kylanläggning och stålindustrins omläggning till ”grön” produktion. Digitaliseringen kommer att kräva ännu mera el när alla enheter ska laddas, till exempel inom vården. För att inte tala om alla elbilar som ska laddas. Den utvecklingen kan ingen riktigt överblicka i dagsläget.   I år var året då elbilen överträffade förbränningsmotorbilen i nybilsförsäljning.

Elproduktionen förslår inte och i vinter har elpriset slagit i taket. Debatten om varför vi har elbrist och vilka nya energikällor vi måste satsa på går het. Vindkraftverk till havs eller mera kärnkraft? Det är fult och skrymmande med vindkraftverk, men den gamla frågan om slutförvaring av uttjänt uran är ännu inte löst. Den här debatten kommer att fortsätta under 2022 (valår!) och jag gissar att den kommer att kompletteras med hur vi lever. Tydligen använder svenskar mest el i EU. Tre gånger så mycket som danskarna och tio gånger så mycket som tyskarna! Vi slösar, med andra ord. Det ser ut som att det är dags att lära sig att vara sparsam med varmvatten, samt införa olika dygnstaxa. Svenskarna har varit bortskämda med billig el, men nya tider är att vänta. Alltså: vi måste lösa både nya, miljövänliga energikällor OCH minska på själva användandet.  

Årets nyord: Hybridmöte

När vaccinet kom igång under våren, började många att slappna av och längtan efter att ses i verkligheten var mycket stark. Så innan sommaren och under höstens första del möttes vi igen. Men under hösten sparkade Corona bakut, och trots dubbelvaccinerad önskade en del avstå fysiska möten om så gick, sedan det visat sig att man kan bli sjuk igen, om än inte särskilt sjuk. Därefter har de flesta möten erbjudit deltagande både på länk och i rummet. Förmodligen något som kommit för att stanna.

Årets sakfråga: Vaccinpass

Att kunna ta fram ett vaccin mot Covid och dra igång både produktion och program för vaccinering, med all den logistik det innebär, är en enastående bedrift. Tack till marknadsekonomins drivkrafter, modern forskning och vetenskap! Och tack vare vaccinet kan vi öppna upp verksamheter för dem som kan uppvisa vaccinpass. Den som inte vill vaccinera sig behöver inte, men gör då valet att avstå från många aktiviteter. Tyvärr har fattiga länder inte haft samma takt på vaccinering som rika länder och här hemma ser vi stor skillnad i vaccinationsgrad mellan områden med olika socioekonomi. För att kunna bekämpa pandemin måste alla människor få del av vaccineringarna. Ojämlikhet här har visat sig vara farligt. Nya mutationer har uppstått bland de ovaccinerade och just nu tvingas vi stänga gränserna för ovaccinerade, samt införa nya restriktioner.

Årets skräll: Magdalena Andersson

Hon väljs till statsminister två gånger och bildar en ren s-regering.

Förhoppningar inför nästa år

  1. Att fler på jorden får vaccinera sig
  2. Att hotande konflikter i världen kan stävjas
  3. Folkbildning i friskolefrågan
  4. Många små livespelningar
  5. Att vi slutar haussa vinylskivan