Om bantning och influenser på sociala medier

Nu efter ett och ett halvt år av Corona och hemarbete, är det många som har lagt på sig några extra kilon. När vardagsmotionen försvinner, sker förändringar. Aldrig har vi väl blivit så medvetna om hur mycket vi faktiskt rör på oss en vanlig dag, som nu när vi jobbat hemma och bara gått mellan köket och sängen. Det kan vara så att din korta promenad från bilen och fyra trappor upp till kontoret och sedan gå till lunch varje dag är det som får dig att hålla vikten. Men hur ska man nu göra för att gå ned i vikt? Var hittar du stöd?

Jag är visserligen mycket sparsam med att lägga ut bilder på sociala medier, men när jag gjort det genom åren har jag undvikit att lägga ut bilder från tre områden: alkohol, träning och mat. Förmodligen har jag inte varit helt konsekvent. Ibland hamnar man på sådana bilder och det är helt okej. Men över lag försöker jag att vara restriktiv. Varför? Jo, därför att jag vet att det finns så många människor som lätt kan triggas av sådana bilder. Särskilt unga människor och alla dem som löper risk att bli beroende. Att ha distans till bilder på sociala medier är svårt. De sociala medierna riskerar att skapa bilden av en verklighet som egentligen inte är sann.

Kollar man igenom t ex. Bianca Ingrossos stories så flödar det över av party-, och matbilder, varvade med hennes sommarbruna modellfigur i bikini. Hon lyckas få med alla tre av mina ovan nämnda kategorier hela tiden. En fundering smyger sig på: hur kan hon dricka shots, vin och drinkar sent inpå natten – till synes flera kvällar i veckan – och ändå se så perfekt ut dagen därpå? Inga fluffiga ringar under ögonen där inte. Och hur kan hon äta så mycket, som det förefaller, och ändå vara så smärt? För det är alltid många portioner som visas.

Sanningen är nog att hon inte skildrar verkligheten. Sanningen är nog att hon knappast dricker något alls. Och äter lagom och balanserat. Men sammanlagt fås bilden att hon kan göra allt och ändå må bra. Det går dock inte.

Det luriga med sociala medier är att det är lätt att få en bild av någon utifrån få, riktade inlägg. Vilken bild får man om man följer en person som ett par gånger i veckan lägger ut bilder på fina viner? Är hen alkoholist? Kanske inte. Hen kanske delar flaskan, eller dricker upp den över flera kvällar. Kanske bara dricker ett glas? Vi har ingen aning, men den samlade bilden över tid gör att vi tror att personen klarar av att dricka väldigt mycket.

För den som har alkoholproblem ges intrycket att det är ofarligt att dricka mycket.

Vi är så påverkbara och vi påverkas hela tiden av de verkligheter som beskrivs på sociala medier.

Mat, alkohol och träning är dock ett gissel för många. Att nå en sund balans här är viktigt. Jag är jättetråkig, men säger alltid: Lagom av allt. Det gäller även nu när många vill banta bort sina corona-kilon. Man behöver absolut inte ge sig i kast med någon särskild diet, utan det räcker med att äta mindre.

Om du börjat att förbjuda dig själv att äta vissa saker är risken stor att du ger upp, eller att du utvecklar ett osunt tänkande kring mat. Älskar du ostbågar, ät det ibland, men ät inte en hel påse. Är du godissugen, baka småkakor istället för att köpa en massa godis. Ät en liten portion med allt du gillar, istället för att äta något du ogillar och som helt saknar viktiga ingredienser som vi behöver för att må bra och kunna tänka klart.  Man får inte glömma att man inte kan utesluta näringsämnen hur som helt utan konsekvenser. Laga helst maten från grunden.

Poängen är att styra över till ett hållbart och sunt förhållande till mat. Det vimlar av historier av jojo-bantare som kämpar med upp-, och nedgångar av vikten hela livet. Det är lätt att gå ned några kilon om du utesluter en massa saker, men poängen är att det ska hålla över tid. Över resten av livet. Och då måste man hitta en sund balans som passar ens kropp och som man orkar med att följa.

Författaren Lena Andersson har faktiskt givit det allra bästa rådet jag hört till en person som ville gå ned i vikt. Hon hade då givit den här personen en kokbok i fransk husmanskost: ”Om du lagar en rätt från den här kokboken varje dag, så kommer du att ha nått en bra vikt om ett år”.  

Och det viktigaste av allt: Vi måste förstå att populära influensers är reklamstationer och även om vi får känslan av att vi får vara med i deras liv, så är det ofta tillrättalagt med omsorg utifrån vilken bild som ska ges, för att sälja något.