Mer än val

På mina valaffischer till förra valet hade jag skrivit: ”Till demokratins försvar”. Det flög inte riktigt.  Även om jag såg mörka moln över demokratin hopa sig, så gjorde inte många andra det. Idag är det annorlunda. Trumps obstruerande efter presidentvalet är häpnadsväckande.

Att han kan med, tänker man. Men vi har vant oss vid att han gör precis vad han vill och säger det han önskar. Tyvärr vann Biden inte någon jordskredsseger och Trumpanhängarna är väldigt många. De tittar troget på honom och lyssnar till varje stridsrop. Vad är det vi egentligen bevittnar?

Sofia Näsström skriver idag i på DN debatt* om att vi bevittnar en statskupp i USA. Ej understödd av militärer, utan av jurister. Hennes slutsats är att det bästa medlet mot auktoritära populister som idag vinner mark, är ett jämlikt samhälle. Ekonomisk jämlikhet och liten polarisering mellan stad och land.  

I Timothy Snyders skrift ”20 lärdomar av 1900-talet anpassade till dagens förhållanden” Om tyranniet, kan man i första kapitlet läsa om instinktiv anpassning till ny situation och att vi människor är mottagliga för nya regler. Inget kan passa bättre än vad vi upplever idag. Han skriver också att vi ska använda valsedlar på papper, eftersom dessa går att räkna om och ej går att manipulera. Vi ser nu hur Trump skanderar ”stop the count” av poströsterna. Var på din vakt mot s k lojalitetssymboler. Vi vill ju så otroligt gärna passa in. Men tänk dig för hela tiden. Att protestera mot något är vår rättighet och ofta vår plikt. Hela Snyders bok handlar om Trump, utan att han nämns vid namn. Snyder är noga med de digitala avtrycken.

Min övertygelse är att ett liberalt partis uppgift är att värna de friheter som vunnits under generationers kamp. För det är friheter alla vill ha och det kommer man att bli varse den dag de inskränks. De måste dock skyddas. Vi börjar sakta förstå det nu när vi omgärdas av restriktioner på grund av Covid-19. Fundera över vad som är värt för dig att försvara.

Vi förfasar oss, men blir inte så förvånade när diktaturer beter sig. Därför har vi invaggats i en falsk trygghet när Trump dundrat på. Tänkt att USA är en stabil demokrati och att han ”bara är sådan”. Men ingen demokrati är starkare än dess anhängare. Och en ledare en röst för sina anhängare, vilka varit en förutsättning för hans makt. Se min förra bloggtext.

Där diktaturer fallit har det inte alltid blivit som man trodde. Det beror till stor del på att det inte funnits tillräcklig med erfarenhet av demokratiskt arbete, som kunnat ta omhand allt engagemang. Folk i diktaturer har aldrig fått öva på föreningsarbete, styrelsearbete, riktiga val, eller haft studieförbund som erbjudit kunskap.

Demokrati är mer än regelbundna val. Det är en hel infrastruktur av organisatoriska  och personella institutioner.  Och en förståelse för vad som är värt att försvara. Gör demokrati till ett eget ämne på gymnasiet.

*DN debatt: https://dela.dn.se/Lyt4SVc5SFdWZy9pcjR2QkVLa3lMY0FRTkJoVzZ0ZUhzZ3p1R3pESFpRRDhJQzU3ejh0clQ3TjNYRXpkWTI1YTI2Z0lhMGIvZ2JHbkJndzFCUzdTa3c9PQ

Facebook