Vem ser dig nu?

För några år sedan gjorde vi en övning på en skola där jag då jobbade. Det behövdes ett google-konto. Eftersom jag redan hade två stycken, tänkte jag att jag upprättar ett nytt för skojs skull, endast för övningen. Jag hittade på ett namn och ett födelseår. Direkt slog Google till: “Du har uppgivit falsk identitet och därför kommer du att blockeras från alla våra tjänster tills vidare.” What!? tänkte jag. Vad hände? 

Det var inte särskilt lätt att återfå tillgång till mina konton och bli inbjuden i Google-värmen igen. Jag fick ta en kopia på mitt körkort och låta två kollegor verifiera det. Efter mejl till dem på Google, gick det så några timmar, tills de äntligen meddelade sin dom. Jag var åter välkommen tillbaka! Med skarp uppmaning om att alltid uppge korrekta uppgifter. 
Hur hade det gått till? De uppgifter jag skrev in bara för att upprätta ett tillfälligt konto, måste alltså ha körts genom ett personregister. Att det då visade det sig att någon sådan person med det namnet och det födelsedatumet inte existerade. Kanske kan någon berätta det för mig?

Vi kan nog inte överblicka hur övervakade vi är idag. Allt är registrerat och du kan knappast röra dig i den digitala världen, utan att lämna tydliga spår efter dig. Om detta har jag skrivit tidigare, bl a. i tidningen NU. Alternativet är att leva i utanförskap. Och vem vill det, om du önskar delta på den aktiva arenan? 

Idag har Oisin Cantwell på Aftonbladet påmint oss om detta https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/mBRwL0/ny-fra-spaning-kan-leda-till-mardrom Om att ge FRA större möjligheter. Inte många reagerar längre. Sakta har övervakningssamhället krupit upp på oss, utan att vi har tänkt på det. Beroende av den allmänna känslan av en otryggare värld. Terrorhot och bidragsfusk. 
Oisin påminner om att det kan fungera idag, men “vad händer om makthavarna helt plötsligt har en annan agenda.”

Som sagt, vi anpassar oss. 

Facebook