Farsan sa alltid “använd alltid tjärpapp”

Hur ofta hör man inte att någon säger: ”Farsan sa alltid… ” Det handlar då om någon som talar om sin döda pappa. En pappa som talar från graven, påminnelser till världen om sin forna existens. Gestaltad i förbifarten.  Är det så människor lever kvar?

Fäder framställs som en klokhetens general som ständigt påminde folk om livets storheter. Som om just deras fäder var de allra smartaste, klokaste och kunnigaste, vilket de såklart inte var. De var helt vanliga män. Möjligen besatt en och annan av dem ett djup utöver det vanliga. En man ur begåvningsreserven som aldrig fick chansen. Men väldigt sällan handlar det om en sådan farsa.

I livet var dessa farsor förmodligen inte uppskattade filosofer – lovar. Men när de befinner sig på andra sidan får de en annan status. När det inte längre går att bevisa motsatsen. En form av hyllning född ur saknad. Eller kanske att på något vis framställa sig själv som son till någon som visserligen var otroligt alldaglig då, men som i efterhand borde få upprättelse som en verkligt missförstådd talang.

Att farsan gick där i blåställ och såg ut som en helt vanlig fyr. Men egentligen var han både analytiker och geni. Ingen visste det då! Men nu när han är död ska det berättas varje gång tillfälle ges. ”Farsan sa alltid” är en omskrivning av kärlek.

”Fasan sa alltid att Berlinmuren skulle falla”. ”Farsan sa alltid att Trump en dag skulle bli president”. ”Farsan sa alltid att det kommer att dröja länge innan vi får en kvinnlig statsminister.” ”Farsan sa alltid att det aldrig kommer att hålla med alla bensinbilar”. ”Farsan sa alltid att vi kommer att få se mer av orkaner i framtiden”. ”Farsan sa alltid att två kvinnor kan inte bo under samma tak”. ”Farsan sa alltid att det kommer en räkning på allt”. ”Farsan sa alltid att tio kronor är inte mycket, tills den dagen det fattas exakt tio kronor”. ”Farsan sa alltid använd alltid tjärpapp”. ”Farsan sa alltid ha aldrig åtsittande kläder, för då känner du dig tjock”. “Farsan sa alltid att har man söner har man barn tills de gifter sig, men har man döttrar har man barn hela livet”. “Farsan sa alltid Det finns inga genvägar”.

Facebook