Jag firar vidare

Livets mässa i naturens katedral. Så tänker jag hela tiden när jag springer i morgonsolen som lyser genom träden. Att springa i en sommarskog en tidig sommarmorgon är bland det bästa som livet kan erbjuda. Surrande humlor, doften av varma tallar, stilla fågelsång. Blåklockor och blåbärsris. Smörblommor och stensöta. Fill me up.

När jag springer börjar tankarna sakta att sortera sig själva. Det är något jag har gemensamt med andra långlöpare. Beslut faller på plats och det som varit diffust kan bli solklart. Jag lyssnar helst på bra musik när jag springer – har utvecklat ett mycket vaksamt agerande, för jag brukar råda alla andra att aldrig springa med lurar i – vilket blir som en perfekt bakgrund till tankarna. Men om somrarna brukar jag faktiskt lyssna på naturen. Jag klarar inte av att lyssna på en podd eller ljudbok när jag springer, eftersom mina tankar löper fritt i takt med stegen och jag upptäcker då att jag missat det mesta av vad som har sagts.

Jag har förmånen att kunna koppla bort kroppen när jag springer och bara tänka. Tycker aldrig det är tråkigt att springa, vilket jag vet många tycker. De flesta sporter passar mig ganska bra, utom fotboll och simning. Att simma är trist och det gör jag ungefär en gång per år. Då räknar jag noga längd efter längd och håller den tid jag har utsatt för mig själv. Det ger dock stor tillfredsställelse efteråt, som det alltid gör när man gjort något som egentligen inte orkar. Plumsar upp på bassängkanten och sitter där en stund som en tung val med blodet strömmande genom kroppen.

Semestern är slut och jag jobbar i veckan. Trots att kommunstyrelsens nästa sammanträde inte är förrän den 2 september finns en hel del att göra. Ännu är det högsommar och inga arbetskamrater syns till. Politiken tar dock inte semester, även om tempot skruvas ned. Den korta sommaren i Norden är helig och måste tas tillvara på, även om det händer saker hela tiden. Det är en medborgerlig plikt att bada, gå i skogen, ta upp potatis och äta bär i Sverige.

Sista dagen i juli. Mest en hälsning.

Facebook