Allt handlar om Corona

20200329_155122

Det är tungt nu. Trist och tråkigt. Och skrämmande. Å ena sidan känns allt som vanligt, å andra sprids ett osynligt virus. Sverige har över 100 döda nu och i Italien och Spanien ligger dödstalen på runt 800 per dygn. Krematorierna  hinner inte med, bårhusen är fyllda och ishallar används som lager.

Från och med idag råder förbud mot folksamlingar över 50 personer. För första  gången även  hot om fängelsestraff upp till sex månader för de som bryter mot det. Men än så länge vädjar myndigheterna till vårt eget omdöme och vår tillit till varandra och institutioner.

Över lag verkar det dock som att befolkningen är delade i två grupper. En grupp som isolerar sig på riktigt. Beställer mat över nätet och undviker alla sociala kontakter. Tar karantän på allvar. Och en som lever som vanligt och anser att det som händer inte är allvarligare än en vanlig influensa. Hur som helst har Sverige valt en annan strategi än de flesta andra länder.

Men det skojas också. En svensk-italienare satt i TV och sa att Sverige klarar det här bättre än något annat land, eftersom vi övat social distans i över 60 år. ”Det här kan vi.”  I VK kunde man läsa en skämtteckning där norrlänningen ser en uppmaning om att hålla två meters avstånd till andra människor, varpå han svarar: ”Måste man vara så nära varandra?”.

Vi ser även hur förakt vandrat lika snabbt som viruset från dem med asiatiskt utseende, till äldre och somaliersvenskar. Nu även för stockholmare med sommarhus i rara byar utmed sydkusten. Äldre har på några veckor gått från att vara osynliga, till att dra till sig uppmärksamhet. Vi har alla sett klippet från Östermalmshallen där tre äldre personer ogenerat berättar varför de är där. Diskussionerna om allt detta går heta i sociala medier.

Det mest skrämmande är att bli varse hur snabbt vi har omformat våra tankar till att tänka och se allt i ett Corona-perspektiv. En isande insikt i hur fort det kan gå att dras med i något man aldrig trodde man skulle dras med i. Vi ser även hur länder med grund demokratisk botten använder viruset som skäl för att montera ner frihet och demokrati. EU måste sätta ner foten mot Orbán och övriga som passar på. Det måste ske!

Det jobbiga är att inte veta när karantänen är över. När kan vi andas ut? Det är nog så att vi måste lära oss att leva med ovissheten. Lära oss att hantera att det inte finns några garantier för något i livet. Tyvärr är det så mycket som står på spel. Tills dess – skapa dig egna rum av frihet. Mentala och fysiska.

Facebook