”Det enda ni behöver frukta är hannar av vår egen ras.”

Under många somrar fjällvandrade jag och min syster Helena. Vi har gått hela Kungsleden och ytterligare  sträckor. Att fjällvandra är ett underbart sätt att uppleva naturen på och du får en helt annan insikt i att vi kan leva ett ganska enkelt liv.

Däremot har vi ofta varit rädda för rovdjur. En morgon vaknade vi av att någon nosade på tältduken. Vi satte oss upp tvärt och stirrade på varandra. Var det en björn? Var vår sista stund kommen? Nej, det var bara en ren. Den händelsen är endast en av flera. Vi har fått björnfrossa när vi hört björnens brummande. Vi har stannat i skräck när vi trodde vi såg järven i grupp.

Under en båtfärd över en sjö, ställde vi frågan till lappgubben som körde oss. ”Hur är det med rovdjur här? Har det varit några anfall den senaste tiden?” Han skakade på huvudet och log. Nej, sådant förekom verkligen inte. Det var ingen fara alls. Men sedan tittade han upp, blev allvarlig och sa med en väldigt tydlig stämma: ”Det enda ni behöver frukta är hannar av vår egen ras.”

Idag kan man läsa i GP att en tjej har blivit våldtagen på Burger King på Avenyn. Det är ju helt förfärligt! Hon var på toaletten och en man knackar på våldsamt. Hon öppnar och då tränger han sig in och våldtar henne. En okänd man, mitt bland folk.

Jag blir fullständigt rasande. Vad är det för människor som tycker sig ha rätten att ta för sig på andras bekostnad? Hur kan man uppföra sig så? Tjejen som blivit våldtagen är rådig och anmäler honom. Att gå ut med berättelsen tycker hon är viktigt, eftersom hon vill varna andra. Hon berättar att hon fick en chock. Att något sånt här kan hända är ju helt absurt.

Läs artikeln i GP här

Jag är en nästan femtioårig kvinna. När jag var sex år gammal började jag träna i friidrottsklubben och sedan dess har jag fortsatt att träna. Jag har sprungit överallt jag varit. I skogar, på landsvägar och på elljusspår. Jag har aldrig varit rädd för överfall. Men alltid beredd. Aldrig låtit bli att ge mig ut på grund av risker – men alltid varit medveten och haft ett säkerhetstänk. Detsamma gäller  för krogbesök.

Att det är så beror på att det finns män som kan göra så här. De är inte i majoritet. Snarare i övervägande minoritet. Men de finns.

Nu hoppas jag att polisen hittar den här mannen och att han får sitt straff.

 

Facebook