GP tittar åt fel håll

Peter Hjörne gör sitt allra bästa för att få människor att titta åt fel håll när det kommer till svensk politik. Idag slår han rekord, när han påstår att fokus för de flesta partierna  är att lura i väljarna att EU-valet handlar om hoten från extremister och nationalister, när väljarna ” i själva verket är intresserade av miljöfrågor och jobbfrågor”.  Som om dessa inte nämndes?

Att Löfven frågar “om de högerextrema ska erbjudas makt eller motstånd” är väl inte konstigt, när de högerextrema partierna i EU tydligt uttalar att de vill montera ner EU-samarbetet inifrån?
Vi vet att nationalismen växer. Det är en ideologi som aldrig fört något gott med sig, möjligen förutom i sportsammanhang.
Kd:s slogan “gör EU lagom again” är obegriplig och jag har inte lyckats  få något vettigt svar från dem om vad det betyder. Men skickligt spelar de orden på känslan av att någon berövat oss något vi skulle haft rätt till. Istället för att förklara hur otroligt mycket vårt EU-medlemskap gjort för landets utveckling gällande välstånd.
Att fredsfrågan är den viktigaste ligger långt i skymundan för infödda svenskar, trots att det borde vara väldigt enkelt att förstå om vi ser oss omkring i vår värld just nu. Med 60 miljoner människor på flykt, varav många från krig, så borde de flesta inse hur värdefullt det är med en organisation som lyckats hålla fred mellan länder som historiskt sett bråkat i alla tider. Att de som flyr vill komma till ett EU-land är även det ganska självklart. Vi har ju visat att det demokratiska arbetssättet är det enda som fungerar.
Att demokrati kostar måste nog även det förtydligas. Inget kommer av sig själv.  Att  Peter Hjörne försöker insinuera att det är löjligt att ta upp hoten från högerextremism och nationalism är ofattbart.  Hjörne slår fast att EU är viktigt – för de skäl jag skriver om ovan. Men avslutar ändå sin söndagstext med att att “EU-valet förtjänar respekt och saklighet och att handla om konkreta frågor om EU:s framtid”.
Vad jag ser så talar ju alla partier mycket om just miljöfrågor!  Liberalernas lista toppas av Karin Karlsbro, som sedan många år företräder miljöfrågorna i Liberalerna. Enträget har hon förklarat vad som skiljer socialistisk miljöpolitik  från liberal miljöpolitik, vilket verkligen behövs.
De flesta partierna har mer eller mindre långtgående förslag i sina valmanifest hur hanterar plast och fossilt bränsle.
Jag har inte heller sett att någon missat att tala om god integration av de som kommit till Sverige. Själv drev jag jobbfrågan som en av flera viktiga frågor i valet. Den kvarstår i EU-valet.
Jag har inte hört någon ondgöra sig över det partierna pratar om i valet till Europaparlamentet.
Igår stod jag tillsammans med några andra från Liberalerna Öckerö på Hönö och var beredd att berätta om EU för intresserade. Om hur EU fungerar och vad vi vill jobba vidare med. Intresset är dock svalt och många hade bara en vag uppfattning om att det är val den 26 maj.
Vi som engagerar oss politiskt gör vårt bästa för att finnas till hands och berätta. Vi har en uppfattning om vad vi vill göra på de flesta områden och vi har en tydlig ideologisk inriktning.
Alltså: Vilket sorts samhälle man vill ha. Det är inriktningen som är avgörande. Och då är det väldigt viktigt att deklarera om man är för eller emot EU-samarbetet. Det finns de som är emot, även om de vill vara med.
Vi som är aktiva  kampanjar hela tiden. Problemet är att intresset  för EU är alltför svalt. Man bryr sig knappt om att kommentera valaffischerna. Problemet är inte att partierna talar om hoten mot själva EU, utan om att människor inte engagerar sig i vad valet handlar om.
Facebook