Den stora älgvandringen avslöjar

20190505_185811

Under tre veckors tid, från den 15 april tills idag, har några kameror rullat live och man har kunnat titta på Svt play på några områden utefter en känd, uråldrig älgvandringsled norr om Junsele, över Ångermanälven.  Programmet har haft över tre miljoner tittare, vilket berättar att det är uppskattat. Men vad är det man ser? Ja, mest porlande vatten, fallande snö och stilla skog. Då och då bryts tystnaden av en pipande fågel som hörs i bakgrunden. Plötsligt kommer en räv. Det regnar.

Under de här dagarna har det dock passerat 60 älgar i rutan. Då och då har man kunnat se summeringar av ”höjdpunkter under älgvandringen”. Det här slow-tv-formatet är hämtat från Norge och det har som sagt gjort succé. Strax skapades  det också en facebook-grupp. ”Vi som följer älgvandringen”. Kommentarerna är sådana som att man när tacksam för att  man fått lära sig mera om älgarna och om naturen. Att det varit trevligt och att det är en upplevelse man aldrig glömmer. Några  oroar sig för hur det ska gå för älgarna framöver. Jag läser att skolor haft på älgvandringen i klassrummet och att det varit mycket uppskattat på äldreboenden.

Hur kommer det sig att något sånt här blir så uppskattat? Det hände ju i princip ingenting. Förutom att det kanske, möjligen, kunde kännas som om man själv satt där i skogen och njöt av stillheten så gav det ro. En ro som förmodligen saknas. Det sägs att  naturen är svenskarnas kyrka.

Det kan alltså räcka med att se naturen på TV – att  det ej behöver vara på riktigt för att blodtrycket ska sjunka. Likaså säger man att det räcker att se någon bli smekt för att du ska bli lugn. Eller bara tänka på det, för att smärtlindring eller avslappning ska uppstå. Vårt viktigaste  organ är hjärnan och det är den som förmedlar både lugn och stress. Tanken måste hanteras. Hjärnan kan inte skilja på påhittat och inte påhittat när det gäller att förmedla känslor. Om du tänker på något tråkigt, så känner du sig nedstämd och tvärtom.

Älgvandringens meditativa format fungerar. Fyller ett behov hos både unga som gamla. I ett samhälle där allt går väldigt fort. Gemensamt för älgvandringen och det snabba mediesamhället är att det sker i realtid. Men älgvandringen visar att  just nu kan vara fyllt  av ickehändelser också. Bara något tidlöst som en älv som flyter fram och två renar som strövar.

Facebook