Nya våldsdåd

Nu har oroligheterna i Nordirland blossat upp igen. Efter tjugo års vapenfred sköts en kvinna till döds i fredags i Londonderry. Varför? Kvinnan som sköts var en reporter som skulle bevaka händelseutvecklingen. Någon tog sig rätten att döda henne – ”för sakens skull”.

Det som hände berättar att det fortfarande ligger en vrede och kokar under ytan. Trots att det varit lugnt i många år finns det de som hela tiden närt ett hat. Väntat på en anledning.
De som vill återuppväcka striderna är en utbrytargrupp ur det gamla IRA. De lever kvar i en förlegad föreställning och de har hela tiden närt konflikten – mestadels ur föreställningar av en gammal bild av världen.  Avknoppningarna från IRA:  Continuity IRA och New IRA har inget stöd bland folk, när de flesta gått vidare och världen ser annorlunda ut än på 1980-talet. (Det finns fler grupper också)

När Storbritannien röstade för Brexit separerades inte Nordirlands röster, där en majoritet var mot Brexit. De kommer alltså att få lämna EU vid en hård Brexit. Irland har inga planer på att lämna EU och därför blir det gränskontroller mellan Irland och Nordirland. Det är en mycket svår situation eftersom många dagligen rör sig över gränsen. Vid en yttre gräns för EU måste det vara kontroller och en gräns för EU:s friheter.

Brexit ses som en förklaring till att våldet återuppstått. Att det handlar om oro för vad som ska hända. Den oron är berättigad när Brexit är en rejäl olycka. Mycket kommer att förändras. Men förmodligen används Brexit som en ursäkt för den här gruppen att få agera. Man hittar en anledning. För det finns ju en lockelse i att vara med bland de fruktade och en nostalgi kring tiden när det begav sig. De som är unga idag har hört de äldre berätta om hur det var 1972 och 1987. Vi får hoppas att det här var en enstaka händelse och att konflikten inte eskalerar. Eller har en grov felbedömning gjorts över hur Nordirland skulle påverkas av Brexit?

Fortfarande finns en uppdelning mellan katoliker och protestanter och vi ska inte påstå att allt är förändrat. Men det är annorlunda.

Kan Irland då enas? Tiden verkar inte vara mogen för det ännu, även om många sedan länge släppt gammal hat. De flesta vill dock inte gå tillbaka till forna tiders bråk och föreställningar.  Insikten att krig inte löser några konflikter överväger. Man kan tycka att ett enande är fel, utan att för den sakens skull vilja återuppta terrorism som vapen.

Men mot föreställningar och ovilja att kompromissa  finns få botemedel. Det har vi sett och det ser vi genom historien världen över. Det lockar vissa att hålla konflikten vid liv. Något som skedde långt innan du själv fanns. En spindel i ditt huvud som du matar.

Facebook