Val i Finland idag

Idag har det varit val i Finland. Socialdemokraterna har gjort ett mycket bra val och ökat stort. Sannfinländarna har minskat något, men är ännu stora. De har försökt att hålla kvar de främlingsfientliga med det andra kortet – klimatförnekelse. Vård, invandring och klimatet har varit huvudfrågorna. Men precis som i Sverige blir det svårt för något parti att få en tydlig majoritet. Regeringsfrågan tyder på att S bildar regering, men de måste söka stöd hos många små andra partier. De gröna och vänstern ligger väl närmast.
Hur engagerade är vi i våra grannländers politiska liv? Det är inte helt naturligt att vi diskuterar detta. Få kan nämna ens statsministrarnas namn, än mindre ministrar eller de största frågorna. Nyhetssändningarna tar inte heller upp våra grannländers politiska liv, såtillvida det inte hänt något särskilt. Det finska valet har inte varit så bevakat.
Å andra sidan kan svenskar inte räkna upp alla ministrar i vårt egna land heller. De flesta kan bara nämna en eller två politiker – och då handlar det mest om kommunpolitiker.

Vi går strax in i vår nästa valrörelse – den till Europaparlamentet. Den 26 maj väljer vi våra svenska representanter i EU. Hur de tjugo platserna kommer att fördelas blir spännande att följa. Själv kommer jag att kampanja aktivt. Både som Liberal och som kandidat på plats femton på vår valsedel. På tisdag har L Öckerö styrelsemöte där beslut om valbudget och kampanj kommer att fattas.

Dagligen träffar jag dock personer som inte alls vet att det snart är val igen. När de får detta klart för sig uttrycker de att de är mycket trötta på politik. “Efter den här regeringsbildningen vill jag inte höra talas om politik på väldigt länge“.
Vi kommer att få anstränga oss lite extra under maj månad när valkampanjerna till Europaparlamentet sätter igång om vi ska lyckas fånga allas uppmärksamhet. Det är ett mycket viktigt val som väntar. Men om alla valaffischer som strax kommer upp igen inte ska ignoreras krävs det först och främst att tydliggöra hur viktigt det är att alla är med och röstar. I stora drag handlar det om ja till mer samarbetet i EU om viktiga frågor, som miljön, eller nej till mer samarbete. De EU-kritiska partierna vill nu istället för att driva utträdesfrågan, vara med och montera ner unionen inifrån. Detta efter att det visat sig att Brexit utvecklats till en ren katastrof.
Att alla är informerade om val och politik är både eget ansvar som en med rösträtt, samt politikers och partiers. Men även medias. Hoppas på fullt fokus.

Facebook