Tid för eftertanke

20190317_171600

Årsdagen för Benny Fredrikssons dödsdag uppmärksammas idag i en stor intervju i DN med hans änka Anne Sofie von Otter – världsberömd mezzo-sopran. En otroligt fin intervju av Björn von Kleen, som ger ett ärligt porträtt.

Anne Sofie berättar att Benny inte klarade av att hantera anklagelserna mot honom metoo-hösten 2017. Han gick in i en djup depression som slutade i döden inom loppet av knappt fyra månader. I Bennys fall förekom aldrig anklagelser om sexuella ofredanden, utan istället hade några trätt fram och vittnat om ”despotiska fasoner”. Aftonbladet som publicerade anklagelserna mot Benny har klandrats. Radioprogrammet Medierna tar upp det.

Igår skrev Lena Andersson i DN 2019-03-16 om metoo i samband med att Aftonbladet klandras av PON:  ”Obekymrat krossades poeter, karriärer, liv. Och man såg att det var gott. För nu skulle strukturer blottas. Vittnesmål upphöjdes till journalistik, varför ingen gick säker. Problemet var således inte främst vittnenas anonymitet, utan att det räckte att vittna. Det var hela avsikten med revolutionen: anklagelsen var beviset”.

Krönika Lena Andersson om metoo-revolutionen i DN

Anne Sofie säger: ”Men massrörelser kan lätt bli farliga och det behövs så lite för att de ska gå överstyr. Jag har svårt för flockmentalitet. Manifestationer i knytblus utan redig och objektiv information från alla berörda parter är inte min melodi.”

Några av mina senaste texter har handlat om att allt får sin egen dynamik och man vet aldrig vart det barkar hän. Oavsett om syftet från början är gott.  Intervjun med Anne Sofie von Otter är ett viktigt vittnesmål om detta.

Björn af Kleens intervju i DN

 

Facebook