Ingen jultomte på midsommar

20161222_213456

Igår såg jag en av många tomtar i julhandelsvimlet. En späd kvinna satt på en stor stol iklädd skägg, tomtedräkt och luva. I handen höll hon en skål med godis, som hon sträckte fram till dem som kom nära. Strax kom det fram ett gäng medelålders män, varav en hoppade upp i hennes knä. Som tur var insåg han direkt att det inte funkade så bra, utan flög upp igen till jublet av sina kompisar. Jag stod kvar och försökte utläsa den annorlunda tomtens reaktion, men såg faktiskt ingenting. 

Nu är det inte så konstigt att vara på extra skoj-humör så här dagarna innan jul – att man vill göra sig rolig inför sina vänner under julhandeln.  Men det är väldigt vanligt att utklädda människor inte tas för människor alls. Lisebergskaninerna får motta både sparkar, slag och okvädningsord. Inte från barnen, som de böjer sig ner för att krama, utan från deras föräldrar! Speciellt papporna, verkar det som! (Har dock ingen statistik över könsfördelningen) För att inte tala om de som är utklädda till spöken! Där har vi några riktigt allvarliga fall av ren misshandel att rapportera. Exempel på detta finns det gott om. Expressen-getingar i Almedalen och  Bamse inhyrd på barnkalas.

Clownen är en riktigt symbolisk figur. Denna gladmålade tragikomiska figur med för stora fötter både roar och skrämmer. Den förekommer i många skräckskildringar, speciellt av Stephen King. Han säger sig sky denna figur, tillsammans med katter, som även de står för något mycket lömskt. Är clownen ond eller god? Det vet man inte och det är här vi närmar oss lösningen på gåtan.

När du inte kan placera något utifrån dina fördomar blir det svårt att orientera sig. Oftast kan vi utläsa hos en människa om hon är vänlig eller arg, varifrån hon kommer samt ärende. När det gäller det sista krävs även att kontexten stämmer. Snabbt kan du utläsa ur en situation om den utgör ett hot eller ej. En person utklädd till tomte är helt rätt i juletider men uppseendeväckande på midsommar. Då måste vi stanna upp och fundera. Vad händer nu? Vad är på gång? Föreställ dig att du under en fjällvandring möter någon i kostym, lågskor utan ryggsäck. Skrämmande, eller hur? Tusen tankar skulle komma samtidigt, för att reda ordning i situationen. Dock helt rätt i stan. Vi har även mycket svårt för att inte kunna placera en person i något kön.

Att snabbt kunna placera företeelser handlar om vår överlevnadsinstinkt. Vän eller fiende, lugn och ro eller fara? Det är dessa instinkter som slår till hos den som ger Lisebergskaninen en käftsmäll. ”Finns det en riktig person där under, eller blir jag lurad?”. Nästan alla kan dock hantera Lisebergskaninen på Liseberg, men jag lovar att om den plötsligt står utanför ditt fönster ikväll, så kommer du att bli mycket, mycket rädd.

Facebook