Att säga vad som helst

Som lärare är man inte bara någon som förmedlar kunskap till eleverna, utan man är även ett föredöme och en institutionell representant. Därför svär man inte när man har lektion och håller uppe en professionell fasad. Kommer det en fråga som man inte kan svara på, så säger man att ”det kollar vi upp”. Jag skulle aldrig stå och gissa, även om det såklart kan hända att misstag sker.

På DN ledare idag förfasar sig skribenten återigen över Trumps stil. Nu senast har han stått och svamlat om varför Sovjet gick in i Afghanistan i slutet av 1970-talet. Sagt en fullständigt felaktig förklaring, sådär rakt uppochned. Detta är bara ett i raden av väldigt många uttalanden som helt saknar verklighetsförankring. Ledarens rubrik är att vi har vant oss vid att acceptera idioti. Det tillåts bara att passera, liksom. Knepet är väl att det är så många dumheter att de dränks i flödet och omöjliggör vettigt bemötande.

Och att han inte skäms över någonting.

Fenomenet går dock inte endast att finna hos Trump. Den som med stor självsäkerhet påstår saker och har talets gåva kan komma oväntat långt. Om åhörare saknar faktakunskaper i ämnet som avhandlas kan bemötande utebli.

Detta innebär dock bara att vi som tror på kunskap och bildning måste ropa högre. Inte ge upp, utan fortsätta att rätta och påpeka. Allt är inte relativt eller ditt egna projekt. Därför måste man reagera när TV ordnar debatter där sakkunnig ställs mot tyckare och tro mot fakta. Keep on working.

DN ledare idag – om Trumps svammel

Facebook