Hög tid att utveckla den lokala demokratin!

20170803_205831

I veckan var det samrådsmöte i Öckerö kommun och jag var där i min roll som liberal politiker.

Ämnet var planer på att bygga ett nytt bostadskomplex vid badplatsen Hjälvik på Öckerö. Konceptet är seniorboende med 55 lägenheter, med en inglasad innergård som rymmer citronträd och boulebanor. En sådan finns redan på Hönö och i Partille och detta boendekoncept är mycket uppskattat.

Ett samrådsmöte är ett möte som kommunen kan bjuda in till, för att beskriva den plan som finns och i samband med det erbjuda tillfälle att ställa frågor till politiker, kommuntjänstemän och konsulter.

Konsulten har tagit fram en planhandling som visar de olika stegen i processen.

Det är nu det finns chans för folk att vara med och påverka. Samrådsmötet är en viktig del av den lokala demokratin, av samspelet mellan väljare och valda mellan valen.

I Öckerö kommun består 94% av bebyggelsen av småhus. Det är populärt att bo i kommunen och det finns de som väljer att som pensionärer flytta ut till öarna, när de inte längre behöver pendla till ett jobb. Kommunen har en hög andel ålderspensionärer där folk över 65 år utgör 22% av befolkningen, mot för rikets 14%. Vi ser även en fortsatt ökning av andelen äldre här och kommunen står inför utmaningen att lösa vård och boende för en växande grupp – något som  en kommun måste sörja för.

Öckerö kommun är speciell eftersom det är en av två kommuner utan fast landförbindelse. ( Den andra är Gotland) När utrymmet är begränsat så måste allt planeras väldigt noga. För att det skall vara trivsamt att bo någonstans så krävs trevligt boende, all slags service och en harmonisk proportion grönområden att ströva i.

Det nu aktuella byggprojektet ligger bredvid en populär slinga vid havet och en gammal, känd och omtyckt badplats.

Men kommunen äger ingen egen mark, så därför hänvisas man till områden som säljs av privatpersoner.

Till mötet var därför kringboende särskilt kallade. Men eftersom det veckan innan hållits ett liknande möte, som drog en publik om ca 400 personer, så togs beslutet att annonsera om mötet – dock med krav på föranmälan.

Mötet drog ett hundratal, vilket var maxantal för kvällen. Kommunens planarkitekt hann knappt börja tala, förrän han blev avbruten av en upprörd person. Därefter blev det svårt för dem som skulle hålla i mötet att få ordning på strukturen. Flera protester  som kom handlade om att kommunen inte tar ansvar för det hela, eftersom de satt in en helt nyanställd person, som inte ansågs kunna redogöra för bakgrunden ordentligt.

Dialog har hållits i ärendet den 9 mars och nu var det samråd och granskning som väntade. Nu fanns möjlighet till frågor på förslaget och sedan skall alla handlingar gå på remiss, bland annat till Länsstyrelsen och Trafikverket.

En åsikt som återkom många gånger under kvällen var att kommunen medvetet ”mörkat” vad som var på gång. Flera av deltagarna ansåg inte att de hade fått veta hur planen egentligen såg ut. Att kommunen tidigare endast visat en del av den. Att de medvetet valt att inte rita in den populära badplatsen och att det tillkommit planer på bygglov på tidigare prickad mark.

Andra farhågor var att trafiken skulle öka rejält. En person efterlyste ”barnperspektivet” och ”naturperspektivet”. Det upplystes om att salamander parade sig i en damm i området och deras vandring därifrån i och med den nya byggnaden skulle bli avskuren.

Vi har låg rörlighet bland bostäder i Sverige idag. Det lönar sig dåligt att sälja ett stort hus och flytta till något bekvämare. Det har inte lönat sig att bygga hyresrätter och vi har många krångliga byggregler.

När ”Bovieran” på Hönö sålde så köptes 46 av de 48 lägenheterna av öbor som sålde sina hus till unga familjer. Man tror att samma mönster kommer att följas när de 50 lägenheterna i Hjälvik skall säljas. Men många var oroliga för att så inte skulle ske.

Inom samhällsvetenskap görs prognoser. En prognos är en förutsägelse baserad på tidigare erfarenheter. Inom meteorolgi säger man att morgondagens väder till 80% kommer att vara detsamma som idag. Hastiga väderomslag syns tydligt. Men – det finns alltid utrymme för överraskningar. Hur människor kommer att agera vet vi aldrig. Det är många olika parametrar som samspelar.

De synpunkter som kom fram under kvällen måste skickas in skriftligen till kommunen senast den 8 september. Många ansåg att det var för kort tid kvar och önskade en förlängd tid, vilket inte kunde lovas under mötet.

Den fråga jag tyckte var oerhört relevant under kvällen löd: ”Vad händer med våra synpunkter?”

Svaret blev då att de diarieförs och besvaras allihopa.

Men här hörde jag något annat. Det folk ville veta var i vilken mån deras synpunkter tas omhand? Om de har någon slags demokratisk bestämmanderätt ifall det till exempel skickades in 100 likadana synpunkter – skulle då kommunen bli tvungna att ta hänsyn till dessa?

Här tycker jag att allt brister i upplägg och pedagogik. Beslut klubbas slutligen i kommunfullmäktige av de folkvalda politikerna, vilka skall representera kommuninvånarna. Under processens gång studerar tjänstepersonerna och politikerna de inkomna synpunkterna och diskuterar dem. Men, medborgarna har ingen makt över beslutet som tas i slutändan. Detta måste man förklara.

När påståendet om att kommunen ”mörkat” förfarandet nämndes för trettionde gången (jag räknade ungefärligt) klev en kommunaltjänsteperson fram och försökte på sitt allra tydligaste vis förklara för de församlade att så inte var fallet. Att det bara inte förekom sådant. Att alla handlingar funnits ute för allmänheten hela tiden.

Men min slutsats är att det uppenbarligen inte räcker.

De som hade sökt sig till mötet och talade var samtliga negativa till byggplanerna. Vad de övriga tyckte vet jag inte, men det applåderades flera gånger åt kritiska anföranden– så jag utgår från att en majoritet av de församlade var motståndare till bygget.

Den här formen av stormöte där de ansvariga får stå till svars istället för att svara är en modell som inte är bra. När mötet var slut var alla missnöjda. Kommuninvånarna var missnöjda med planen och svaren – och tjänstemännen, ja, de lämnades förmodligen med en känsla av att vara attackerade och misstrodda.

Det är hög tid att ta fram helt andra modeller för att jobba med påverkande samråd och seriös dialog. Jag föreslår en form av projektserie för de närboende under flera månader, där allt klargörs från start: Vad kommunen står inför, hur kommunen jobbar, hur kommunallagen ser ut, vilka områden invånarna kan vara med och påverka. Och naturligtvis en bra tidsplan som skapar möjligheter till dialog.

Det skulle bidra till att utveckla den lokala demokratin!