Idag är det för första gången Öckerö Pride!

20170526_101612

Pride i Sverige är ju något vi är ganska vana vid att se nuförtiden, speciellt för mig som är liberal och har många vänner i Liberalerna som räknar sig som hbt-personer. Det är ofta facebookflödet fylls av regnbågsfärger runt festligheter.

Men för Öckerö är det lite speciellt. Det har påståtts att vi skiljer ut oss och inte har den kulturen, varför det har dröjt med sådana frågor hos oss. Är glad att den tiden är över i så fall!

Det finns de som säger att ”Det räcker nu” och ”Inte för att jag har något emot homosexuella, men nu börjar det gå för långt med deras rättigheter” o s v.

Men som jag skrev för ett år sedan, efter dödsskjutningen i Orlando: Det är fortfarande farligt och fortfarande provocerande.

Under våren har vi nåtts av rapporter från Tjetjenien. Homosexuella har fängslats, trakasserats och till och med torterats. Många är de som söker asyl i våra demokratiska länder, på grund av att de inte är tålda i sitt hemland. I många länder är homosexualitet förbjudet. Det var inte länge sedan det var det även i Sverige.

Jag kan inte begripa hur någon kan reta sig på att en människa är eller lever på ett annat sätt än du gör. Vad gör det dig? Vad är de rädda för?

Tolerans. Ett begrepp som inte nog kan upprepas.

Jag är mycket glad att det idag regnbågsflaggas överallt i Öckerö kommun. Att vi satte ser foten för ett år sedan och beslutade att vi skall ta ett omtag i frågan huruvida Pride-flaggan skall vara med eller inte när kommunen flaggar.  Kommunen ändrar sig

Minns att LUF kom till ön för ett år sedan och gjorde en typisk LUF-aktion, genom att ”pride-bomba” kommunhuset med flaggor. Älskar LUF. Det påminde om de LUF-aktioner jag själv deltog i, i början av 1990-talet. När vi iscensatte ett ”bög-bröllop” i Karlstad väckte det starka reaktioner. Många var debattartiklarna efter det! Politik tar tid och lagen om könsneutrala äktenskap kom inte till stånd förrän år 2010.

Nationaldagen!

Många är de politiska steg som vi har tagit historiskt, för att komma dit vi är idag. Men inget kommer av sig själv.

Politiskt engagemang är vägen att gå.

Homohatet är inte historia

Det betyder oerhört mycket  att köra av färjan och mötas av Pride-flaggan i rondellen. Det signalerar tolerans, glädje och respekt. För allas lika värde och rätten att vara den du är.

Happy Pride Öckerö! * Pride – inte som vilken förening som helst.

*Öckerö Pride är en partipolitiskt obunden grupp – det finns inga politiska partier som är med dem. Vill du engagera dig hos Liberalerna, mejla vast@hbtliberaler.se  telefon 070 3295671