Lägg ner kommunala bolag!

_S4A6079

Foto: Jenny Blad

Vad är det som egentligen gör att vi gör det vi ska och hur ser våra drivkrafter ut?

Vi vet att du alltid i allt du gör måste ha syftet klart för dig. På ett jobb handlar det vanligen om att vi skall få en lön varje månad. Man måste ha pengar och för att få det så måste man ha ett kneg.

Många uppger att de inte skulle arbeta om de var ekonomiskt oberoende. Men en del finner sitt arbete meningsfullt och ser ett högre syfte med sina dagliga uppgifter, än att endast infinna sig i tid och utföra det som står i arbetsbeskrivningen. Att erbjuda de gamla en meningsfull vardag, få vara med och uppfostra det kommande släktet eller att göra världen tryggare på stadens torg. Du deltar i ett projekt större än dig själv.

Däremot vet vi att vi anpassar oss till de osynliga normer som råder. Finns en möjlighet att gå tidigare på fredagar, så tar vi den. Om det inte är så noga att återgå till arbetet efter femton minuters rast, så blir det gärna en längre rast. Alla anpassar sig. Framförallt om du ser att andra tar sig vissa privilegier på din bekostnad – då minskar din benägenhet att följa de regler som finns. Man vill att rättvisa skall råda.

Under en tid har vi kunnat följa en debatt i GP mellan Inga-Britt Ahlenius och företrädare för Göteborgs kommunala bolag om korruption.

Korruption handlar inte endast om att ta emot mutor i sitt offentliga värv, utan även om att anställa sina släktingar och ta sig privilegier på det offentligas bekostnad. Det senaste vi har kunna läsa om är ett kommunalt bolag som servar kommunens bilar. En kommunal bilverkstad, helt enkelt. Förutom att serva kommunens fordon, så har de anställda även kunnat serva sina privata bilar där. Och inte nog med det  – deras anhöriga har också kunnat serva sina bilar där, till ett mycket lägre pris än hos en kommersiell bilverkstad.

Detta sänker inte  bara förtroendet för verksamheten, utan även moralen hos vanligt folk. Varför skall de betala marknadsmässigt pris för att serva bilen, när andra slipper?

Vi har även kunnat läsa om att skattepengar har gått till en kamelpark i Angered. Ett inte helt lyckat projekt som många skakat på huvudet åt.

Men från kamelpark till nöjespark. Under kommunfullmäktige i Göteborg förra veckan, så gavs grönt ljus för Liseberg att utöka sin verksamhet med nya hotell och ett äventyrsbad. Detta i konkurrens med näringslivet. Liseberg är en stor kassako för kommunen (liksom parkeringsavgifterna) och att ge sig på den verkar få vilja. Den tydligt ideologiska konflikten till trots!

I länder där du inte litar på att systemet fungerar, är skattemoralen låg. Du vill känna en garanti att det du betalar för kommer dig till gang på något sätt. I Sverige råder sedan länge konsensus kring den solidariska tanken bakom vår allmänna välfärd.  Men upplever man att pengarna inte går till rätt ställen, så minskar viljan att ställa upp.

Göteborgs kommun har väldigt många bolag som bedriver subventionerad verksamhet med skattepengar. Lägg därför ner de kommunala bolagen. De minskar lojaliteten med skattesystemet och sänker marknaden.  Värna drivkraften! Den är otroligt viktig!