Tankar om demokratin

När jag var i Almedalen så stötte jag ihop med Peter Örn. Vi har känt varandra länge.  T ex så var han partisekreterare när jag jobbade för Liberala Ungdomsförbundet i början av 90-talet.
Vi kom att tala om demokratin, vilket är ett ämne som engagerar oss båda väldigt mycket. De flesta partiledartalen i Almedalen hade en nationalistisk ton, vilket var helt nytt och mycket obehagligt. Hur blev det så här och vad skall vi göra åt det?
Att vi står inför ett skifte i svensk politik är ett faktum och hur vi skall bemöta det blir en viktig fråga framöver. Peter Örn bad mig skriva vidare om  demokratin och  formulera några tankar till sin hemsida.   Finns på:  http://www.peterorn.se/

Många tankar är i sin linda och det kommer att krävas mycket funderingar framöver – från många personer,  innan vi vet hur gå vidare. Men en sak är säker och det är att vi måste förändra demokratins organisering!

Dagens politiska frågor är komplexa och kräver fördjupad diskussion. När så inte sker så växer populismen. Alla är överens om att vi måste “skapa nya arenor för diskussion”. Men frågan är var dessa finns och hur det skall gå till? Det har ingen svar på.

Jag tror att dessa arenor måste finnas inom ramen för hur folk lever idag. Vi måste sluta drömma oss tillbaka till den tid då man la sin fritid på att sitta i oändliga sammanträden och styrelser utan ersättning. Folk vill gärna delta och bidra, men då bestämma själva när och hur mycket.

Här kan partierna lära av näringslivet. De har inga problem alls att få ut sina budskap. Med hjälp av skickliga pr-byråer paketerar man sitt koncept så att det blir lättförståeligt.

Att vi sedan även måste se över hur organisera vår demokrati när allt färre vill bli politiker är ett jobb som återstår. Det ser ut att gå i den riktningen, men då måste fler vägar att delta i demokratin och samhället skapas för alla de som inte är politiker.

En nyckelfråga är just partiernas arbetssätt. De förändrar sig för lite för att hänga med i hur samhället förändras och hur folk lever sina liv.
20160705_140332
Bild: Margot Wallström och Staffan de Mistura i Almedalen – diskuterar kriget i Syrien. Han arbetar för de som inte har demokrati. Ett av vår demokratis problem är faktiskt att den inte är så bra marknadsförd. Att man förstår hur viktig den är och vikten av att delta. Att förstå hur olika sorters beslut leder till olika sorters samhällen. To be continued!

Skolans roll i detta kan inte nog betonas.
20160705_210347

Bild: Fantastisk rosenbuske vid Söderport i Visby – i kvällsljus. Bara en fin bild. (Känslan sitter kvar)