Midsommar – svensk kultur

20160623_111407

Om du skall gå igenom svensk kultur och vad det är, så brukar det landa i att det enda som egentligen känns riktigt svenskt är just midsommar. Den allra äldsta happening som fortfarande firas rejält. Såklart har traditioner lagts till allt eftersom, men mycket är faktiskt kvar. Majstången (maja betyder att löva – en lövklädd stång, som inte har något med månaden maj att göra) sillen, dansen. En hyllning till den ljusaste sommarnatten och en befruktningsceremoni, där hopp om en god skörd manifesterades med stången i jorden.

Under vikingatid var midsommarnatten en natt när alla kunde passa på att ha sex med vem de ville. En prova-på-natt om man så ville. Men, bara under den natten. Så länge man följde reglerna fungerade det. Vi kan väl kanske säga att den traditionen överlevt lite.

När Norden kristnades så erövrades de högtider som fanns, och ett arbete startade för att passa in  dessa i kristendomen.  Midsommar skulle firas till minne Johannes döparens födelsedag, men den grejen slog aldrig riktigt igenom och idag känner få till den kopplingen. Det gick bättre med andra högtider, som julen, t ex.

Sedan nationaldagen blev helgdag  har vi kämpat för att göra den till en svensk högtid, men fortfarande famlar de flesta efter att hitta på något vettigt att göra. Det bästa som har hänt med den dagen är att den blivit en högtidsdag för de nya svenskarna. Då får de svenskt medlemskap under en ceremoni.

Men, den riktiga nationaldagen är som sagt midsommar. Alla vet vad som skall göras då. Små grodorna,  sill, stång, nypotatis och sång.

Sverigedemokraterna vill ju som bekant slå ett slag för det svenska, vilket visat sig vara lite svårt. – just det här att hitta det som är svenskt. Jag läste att de bl  a hade ett ungdomsläger med gamla svenska lekar, som nacksving och gärdsgårdsbygge.  Det var det de kom på.

Det mesta de flesta anser vara svenskt härrör från 1800-talet. Men såklart har ju allt rötter från olika åldrar – när eller fjärran. Köttbullen, vilken alla anser vara den svenskaste av komponenter på julbordet, är endast en tradition från 1960-talet.

Och traditioner som finns kvar – som midsommaren – har modifierats ett antal gånger.

Måste bara lägga upp ett roligt klipp som jag visat eleverna i många år, när vi har talat om svensk kultur. Det är en gammal IKEA-reklam på tyska. Men, jag tycker att det så väl sammanfattar alla fördomar om svensk kultur. Som levat länge.

Ha en underbar midsommar allihopa!

F ö: Hejja Bremain! Today!