Gott nytt år!

Grå skyar, blåst och regn på årets sista dag. Vädret i Göteborg håller vad det lovar. På plussidan skriver jag ner lång springtur under morgonen utan ishalka. Ringer syrran som firar av året i Dikanäs runt en eld utomhus med hundar, fällar, trots minus tjugo. Sverige är avlångt och jag tycker om varenda bit.

Jag summerar mitt arbetsår i en verksamhetsberättelse. Konstaterar nöjt att min verksamhet har ökat under 2023. Jag har medverkat i Frisinnad Tidskrift, Västerbottens-Kuriren, Bohusläningen, Tidningen NU. Övergripande texter om samhälle och politik och intervjuer med spännande människor. Men jag har även lärt mig massor om webbteknik under arbetet med att digitalisera Frisinnad Tidskrift. Kan lägga till uppdrag åt företag. Tack alla för i år!

Hälften av min tid lägger jag även på olika samhällsuppdrag, bland annat ordförandeuppdrag inom Studieförbundet Vuxenskolan, Vattenrådet för Bohuskusten samt ledamot av regionfullmäktige.

På detta tema skrev jag min julkrönika i Bohusläningen (2023-12-22) För att hjälpa till i någon mån, samt stävja den oro man känner över de olika krig som pågår, kan man engagera sig i en förening eller ett politiskt parti. Jag har sett flera krönikor på liknande tema, vilket är bra. Däremot saknar de alla en rekommendation om politiskt engagemang. Som gammal lärare i samhällskunskap har jag alltid uppmanat mina elever att åtminstone någon period i livet vara med i ett parti och kanske sitta i en nämnd eller i fullmäktige. Det är där det finns möjlighet att verka för förbättring utifrån det man tror på. Att sitta på läktaren och peka finger mot de som jobbar politiskt, hjälper inte. Nej, värna vår demokrati genom att själv ställa upp till val någon gång.

Under det kommande 2024 väntar val till Europaparlamentet, val av president i USA, vår NATO-process, bevaka konjunkturen och inflationen. Hoppas på att Ukraina besegrar Ryssland och att det blir fred i Israel. Att värna miljön för klimatets skull är avgörande – men det bästa för klimatet just nu är att avsluta alla krig. De miljöförstöringar de åsamkar, är svåra att överblicka.

Vi fortsätter att leva och verka. Gott Nytt år önskar jag er alla!