#StandWithUkraine7 augusti

Vi är många som minns Tjernobyl. Själv gick jag i åttan och jag och mina kompisar var de som sprang i regnet den dagen nedfallen var som värst över södra Lappland. Om hur det påverkade oss har vi gissat många gånger efteråt. Våra skämt om bequerel är oräkneliga.

Nu finns speldokumentärer att titta på, vilket är mycket bra. Effekterna av haveriet i Tjernobyl är ännu inte riktigt undersökta och vi som var med har allt sedan dess undrat – men framförallt läst på i omgångar om vad ett kärnkraftshaveri innebär. Mänskligt haveri.

Kriget i Ukraina fortsätter och invasionsmakten Ryssland känner inga som helst moraliska gränser. Lavrov är en skammens man, som åker runt i Afrika och värvar allierade. Om Putin finns inga ord som kan beskriva vilken misär till man han är.

Nu använder Ryssland kärnkraftverket i Zaporizjzja som sköld. De har förskansat sig där och det utgör en mycket stor oro för alla. Det är det som är meningen.

Även om många experter idag inte tror att det är någon större fara, är det mycket obehagligt att de förskansat sig där. Zelenskyj vädjar till omvärlden att ta in och förstå vilket stort hot detta är mot dem och mot oss alla. Vad göra?