#StandWithUkraine 19 maj

Rädslan för ryssen har gjort att vi inventerat svenska skyddsrum.

De ukrainska soldaterna i Azovstal – Mariupol har kapitulerat och är evakuerade. Femtio av närmare tusen man är svårt skadade och har först till Ryssland. Ukraina hävdar att du fullföljt sitt uppdrag och Ryssland benämner det som så att de gett upp. Nu uppges att de kommer att ställas inför rätta i Ryssland och i Duman debatterades igår huruvida de ska “hantera nazister” eller ej. Det bedöms som att Mariupol är förlorat, men Zelenskyj uppger att det nu pågår förhandlingar med ryssarna och att skickliga sådana är inblandade.

Samtidigt har oppositionella röster börjat att höras i Ryssland mot kriget. Att det inte längre går att ignorera att en hel värld stängd dem ute. Och att unga pojkar dödats i massor i Ukraina i ett krig de till en början inte förstod att de deltog i. Flikar av motstånd.

Igår skickade Sverige och Finland in sina NATO-ansökningar till Bryssel. Debatten fortsatte dock här hemma om det är rätt beslut eller ej. Erdogan har gjort utspel om att vi hyser terrorister i landet och att Turkiet därför inte kommer att godkänna vår ansökan, vilket krävs för medlemskap. Erdogans utspel tolkas dock som att han endast samlar poäng för att framstå som handlingskraftig inför valet i landet och att han till slut kommer att godkänna Sverige ändå. Miljöpartiet kräver att kärnvapen inte ska placeras i Sverige och hänvisar till att Finland inte kommer att hysa kärnvapen.

Men ingen vet hur allt kommer att gå. Varken med vår NATO-ansökan eller om kriget i Ukraina. Eller om Ryssland kommer att hitta på något under tiden vi väntar på medlemskap i NATO. Det vi hittills sett är att även s k. experter famlar. Men det är inte så konstigt. En prognos baseras på tidigare erfarenheter, men utfallet kan alltid ta en helt ny väg.