Det ska vara din ensak

20170213_082730

På Liberalernas landsmöte i höstas gick jag upp i debatten och stöttade LUF:s motion om en så kallad ”solnedgångsklausul”. Den handlade om att tillstånd för kameraövervakning alltid ska ha en utgångstid som kräver nytt tillstånd med motivering som måste sökas igen, om man vill fortsätta med övervakningen. Denna säkerhetsventil mot slentrianmässig övervakning är mycket viktig och inte tillräcklig idag, även om lagen har förbättrats. Kameraövervakning behövs på många platser och kan användas som viktig bevisföring i brottsmål, samt kompensera för polisbrist. Men vi ska tänka oss noga för i användandet. Ett vanligt argument för fler kameror är att ”jag har ingenting att dölja”. Förutom att kameror kan inge en falsk trygghet, begränsar de vår frihet till vissa platser. Mitt inlägg på landsmötet avslutade jag med: ”Jag kanske helt enkelt INTE VILL att någon ska veta var jag är”.

Jag tror att liberalismens innersta kärna handlar om din ensak. Din ensak är ett självändamål som aldrig ska behöva motiveras.

Detta är dock väldigt svårt idag, när det mesta blir transparent. Intet ont anande hänger de flesta av oss med på det tidsandan bjuder. Vi har långsamt förskjutit våra gränser för vad vi visar andra. Jag minns själv vad jag tvekade för att lägga ut i mitt facebookslivs begynnelse mot hur jag tänker  idag.  Ditt liv blir offentligt när du – om än sparsamt – lägger upp bilder från fredagskvällens fest och måndagens politiska möte. Det behövs inte mycket information för att lägga pusslet om ditt liv. Vilka du umgås med, vad du gillar och hur du ser ut. Google skickar regelbundet sammanställningar över din historik i bilder och över vilka platser du besökt. För att ta bort denna övervakningsfunktion krävs en heldags arbete, vilket gör att de flesta ger upp. Om det ens går? Många digitala tjänster fungerar inte om övervakningsfunktioner är avstängda. Övervakningen paketeras som att den är för din skull – at your service.
Kontroll och övervakning är lika påtagligt här som i Kina. Med den skillnaden att det är en annan regering. Än så länge. Även i Kina beskrivs ju övervakningen som ett sätt att underlätta för människor, att skapa trygghet.

Det här är helt normaliserat och problematiseras sällan. Även om trenden idag pekar mot mer ”mobilfri tid”.

Betänk hur vi älskar reality-serier. Från succéstarten The Osbournes till Wahlgrens värld. I dagarna startade Äkta Billgrens. Du får kika in hemma hos någon annan och du ser att vi alla är ganska lika. I smyg kan du jämföra ditt liv med deras och skratta när de bjuder på pinsamheter. Det upplevs nästan som om vi alla blir vänner, vilket är en fullständigt falsk känsla. Kändisar kan drabbas av stalkers som tror att de är inbjudna ända in i sovrummet.

Motståndare till liberalismen anför att dess vurm för individualism endast för oss mot ensamhet, självupptagenhet. Vilket leder till olycka och egoism. Missförståndet kan inte bli större.

Poängen är nämligen att valet ska vara ditt eget. Hur du vill leva och vad du vill lägga din tid på. Vad du vill visa och berätta om. Men det ska vara frivilligt. Det ska vara din ensak.

 

Bild: Öckerö hamn en morgon. När? Det berättar jag inte. Men Google vet säkert.

Facebook