Hur få fler bostäder?

Bostadsfrågan är något som alltid kommer upp i debatter och så även i den här valrörelsen. “Hur ska våra barn kunna bo kvar i Öckerö kommun?” är en vanlig fundering. Som ordförande i ett allmännyttigt bostadsbolag vet jag att kommunen är ansvarig för att alla dess invånare har tak över huvudet. Bolagets uppgift är att ta detta samhällsansvar – men även ha ett helt affärsmässigt perspektiv. Vad betyder det egentligen?

Faktum är att om vi ser till antalet kvadratmeter i landet, så finns det gott om dem. Det finns fem miljoner bostäder till tio miljoner invånare, vilket innebär två personer per bostad. Antalet är det inget fel på alltså- utan det är fördelningen som är skev. Detta för att vi har en inlåsningseffekt i de bostäder som finns, tack vare hög reavinstskatt och avsaknad av fastighetsskatt. Detta gör att få vill lämna sina bostäder, när det upplevs som dyrt. Vi subventionerar även boende idag genom s k hyresreglering, vilket även det ger en mycket låg rörlighet på bostadsmarknaden. De som trivs flyttar ej och det gör att ingen annan kan flytta in. Man kan säga att marknaden är satt  ur spel här på många sätt.

Det är svårt att få lån idag om du är ung och inte har något stort startkapital. Nya krav på amortering och tak för hur mycket man får låna stänger också ute obemedlade från att komma in på bostadsmarknaden. De som däremot fick låna mycket – de som hann skaffa sig en dyr bostad innan dessa nya bankregler – kan göra ränteavdrag. Då upplevs inte hög belåning så hög.

Sett till allt detta har det länge varit mycket olönsamt att bygga  just billiga hyresrätter, varför det inte har gjorts i någon omfattning. Idag vill man helst bara bygga  dyra bostadsrätter och tjäna en massa pengar på det.

Det reses krav på att staten ska gå in och subventionera och medfinansiera och utjämna bostadsmarknaden ännu mera. Men detta kommer bara att leda till ännu lägre rörlighet och minskat byggande.

Att börja matcha bostadsmarknaden är mycket viktigare än att bygga. Många heliga kor måste slaktas. 

Vi kan även se över byggregler och krångliga processer, vilka i sig är enormt kostsamma – vilket lett till att de stora byggbolagen  dominerar och de små företagen inte har en chans att komma in.

Åter till Öckerö kommun: En ö-kommun med begränsad yta kan inte bygga hur som helst. Vi måste noga planera och tänka efter. Det måste finnas gröna ytor, genomtänkta bostadsområden, säkra trafiksituationer och plast för kommunens basuppgifter, som skolor och äldreomsorg. Att införa en bo-kvar-garanti för kommunens unga går nog inte. Det går inte heller att tänka kontinuerlig expansion här, även om smarta tekniska och innovativa lösningar går att få till.

Däremot har du rätt till en plats  på ett äldreboende. Att lösa det är en uppgift som många kommuner brottas med idag. Inte minst Öckerö kommun, som attraherar fler äldre än andra kommuner när det kanske varit en dröm i livet att få flytta ut i skärgården när man slutat att pendla. Att vi har för få äldreboenden beror i sin tur på att det länge har premierats att bo kvar hemma. Idag vet vi att många äldre önskar att få bo tryggt, tillsammans med andra, istället för i ett stort, svårskött hus. Många plågas svårt av ensamhet.

En stadsarkitekt känns väldigt angeläget idag.

IMG_20160608_205729