Om frihet och ansvar

Youtubestjärnan Pewdiepie har återigen hamnat i blåsväder, för att han varit obetänksam och skämtat på ett sätt som sårat de människor han skämtat om, samt några av hans fans. Med miljontals följare får han ett stort inflytande över många, unga människor. Felix Kjellberg, som han heter egentligen, har blivit känd från start genom att lägga ut filmer av sig själv när han spelar spel. Det ställer inga krav på några särskilda skickligheter, än att förstå vad unga följer, samt spelet. Att han ska uttala sig korrekt och uttrycka sig genomtänkt räknar inte alla med och något sådant krav finns såklart inte.

Däremot kanske det är dags att inse att han har ett stort ansvar i egenskap av influencer med en enorm plattform. Har någon pratat med honom om det ansvaret, tro?

Vi förfasar oss över Trump, som uttrycker sig både konstigt och förfärligt på twitter i tid och otid. Det går inte längre att ta några exempel på hans konstiga tweets, eftersom de drunknar i floden av dumheter. Vi håller andan, skäms och räds över att världens mäktigaste man inte begriper bättre.

Att ha konstiga åsikter och dra skämt som många tycker går över gränsen är helt tillåtet. Du får tycka vad du vill och leva det liv du vill, så länge du inte bryter mot lagen. Och vi kan inte lägga oss i hur föräldrar uppfostrar sina barn.

Däremot har vi krav på människor när de har vissa jobb och positioner.

Som lärare oavsett stadium, har du ett stort inflytande över de elevgrupper du träffar flera gånger i veckan. Det du säger fastnar i olika grad och du vet faktiskt inte alltid exakt vad de kommer att minnas bäst av allt du gått igenom. (Jag blir själv förvånad när jag träffar elever många år efter att de gått ut skolan och de berättar vad de kommer ihåg allra bäst) Om det dyker upp ämnen du inte behärskar och frågor du inte kan svara på, så måste du tydligt berätta det. Det duger inte att gissa eller låtsas. Tillsammans med eleverna kan man också hitta svaren.

Lärarutbildningen är väldigt viktig. När du examineras som lärare, så blir du inte underkänd om du t ex. missar något i ditt ämne. Du ska såklart vara duktig på ditt ämne, men sådant kan du bli bättre på år för år. Du kan däremot få underkänt för att du beter dig olämpligt i klassrummet. Säger och gör konstiga saker som visar att du inte är mogen att ta ansvar för en grupp elever.

Idag i GP skriver Karl Sigfrid i sin ledare om grillförbudet i dessa extrema brandrisktider vi upplever nu. Och om att en del ändå tror sig ha förmågan att ”grilla säkert”. I sin ledare hänvisar han till en psykologisk studie av Kruger och Dunning från 1999. Den visade att ”inkompetenta människor också är oförmögna att se sin egen inkompetens”. Och att de gärna överskattar sin förmåga.

Du ser ju aldrig längre än din egen horisont.

Hans slutsats är att de farligaste människorna är de som tror de kan allt. Har de dessutom en stark inflytelserik position någonstans i samhället, så är de extra farliga.

När man lanserar lögner och konspirationsteorier, använder man sig av auktoriteter för att ge ett trovärdigt intryck. De säger – med en mörk, lugn och trovärdig röst – ”tre professorer hävdar att” och ”flera läkare säger att..” Helt enkelt därför att man vet att vi är mera benägna att lyssna till en professor än till en lekman.

Om du har möjligheten att påverka människor i din omgivning så är det extra viktigt att vara ödmjuk inför områden du inte behärskar.

En rockstjärna eller en youtubestjärna har möjlighet att påverka människor, men de är ändå fria i sitt utövande. De som ogillar dem kan välja att sluta lyssna på dem. Det valet har inte en elev. 

Facebook