Gott nytt år!

Då går det här året mot sitt slut. Mycket har skrivits om hur förfärligt det varit, vilket jag bara kan instämma i. Alla kan berätta om umbäranden och tragik. I somras var vår förhoppning att allt skulle återgå till det normala när höstlöven föll, men istället fick viruset ny fart. Just nu är läget allvarligt. Vårt hopp och vår drivkraft är dock stark och äntligen finns ett vaccin! Att vaccineringen mot Covid har startat nu, med ett på rekordtid framtaget vaccin, är nog en av de största bedrifter människan gjort. Själv ser jag verkligen fram emot att få vaccinera mig någon gång i april.

Mätningar visar att andelen skeptiska och vaccinvägrare har minskat markant sedan i somras. Andelen personer som inser att vaccinering är enda vägen för att kunna återgå till mer normal livsföring, ökar i takt med att restriktionerna slår till igen och antalet döda med covid fortsätter att rapporteras.

Men fortfarande finns de som är motståndare till vaccin. SvT har precis visat en dokumentärserie som följer anti-vaxxerrörelsen. Det är skrämmande att se hur de resonerar. Trots att det i över tjugo mycket välgjorda vetenskapliga studier belagts att autism inte på något sätt kan förknippas med vaccin, ignoreras det fullständigt. Att en sådan konspirationsteori kan få fäste, tror jag beror på den viktiga faktor i just konspirationsteorier om att vi inte vill att något hemskt som händer ska bero på slumpen. Har vi något att rikta vår besvikelse mot, går det lättare att hantera. Detta gäller de flesta konspirationsteorier.

Till den som har funderingar kring biverkningar av vaccinet kan jag rekommendera detta avsnitt av Vetenskapsradion: https://sverigesradio.se/avsnitt/1631102

Hörde att Spanien ska föra register över dem som inte vill vaccinera sig.  Detta med motiveringen om ett slags hälsoregister. Men frågan som många nu ställer sig är den om vi kommer att se ett samhälle där man nekas en rad tillträden om man inte vaccinerat sig, som resor, jobb mm. Att vaccination kommer att stå med i ditt pass o s v. Tag det inte för otroligt. Totalitära tendenser har visat sig ligga närmare till hands än vi kunnat ana, vilket blottlagts i hela corona-hanteringen i världen.

Det går inte att tvinga någon att injicera något i sin kropp mot dennes vilja. Som vanligt är det upplysning och utbildning som gäller! Men jag gissar att många är de som kommer att kräva vaccinationsintyg för att komma in på konster o s v. ”Här gäller vaccinationsintyg mot covid”.

Jag är mycket glad över att vi i Sverige inte använt oss av nedstängning och förbud med straff. Regeringens skärpning av rekommendationerna har visat sig vara effektiva på hur vi agerar. Inför kvällens nyårsfiranden gissar jag att alla har ställt in de fester man önskat ha. Jag hoppas ändå att vi trots Corona kommer att utbringa skålar och genom ett och annat villfönster höra ABBAS Happy New Year skråla som vanligt.

Igår rullade twitter hela dagen om Löfvens och Johanssons m fl. galleriabesök i julhandeln. Eliassons resa till Kanarieöarna och Anderssons resa till Sälen. Det kommer att bli svårt för Löfven att rikta allvarsord om att ”avstå” och ”vad du gör idag spelar roll”,  i TV-kameran i fortsättningen efter detta. Även om det inte varit förbjudet att göra ett ”välplanerat” besök på köpcenter och under besöket ”iaktta försiktighetsåtgärder”, naggas förtroendet, eftersom de i sina roller måste vara förebilder. Men över lag ser jag skammandet som ett numera etablerat inslag i vår offentlighetsdebatt. Egentligen handlar det mera om moralism, än om vad de egentligen har gjort. Mobben som dömer står ständigt redo. Vad har den här tiden egentligen blottlagt? Hur är vi egentligen vi svenskar? I efterhand kommer detta att studeras.

Nu återstår endast timmar av år 2020. Alla gör sitt bokslut och lägger stora förhoppningar redan i morgondagen. Jag ger dig min morgon, jag ger dig min dag. Precis som det ska vara.

Facebook