Om mig

KORT INTERVJU:

Annika Westh. Du arbetar som skribent och utredare i eget företag. Vad kan du bidra med för ett företag?

  • Jag vet vad som krävs av den och de som leder en organisation på lika nivåer. Jag har stor personlig erfarenhet av ledarskap och förändringsarbete bland annat som ersättare till riksdagen och som ordförande för ett kommunalt bostadsföretag. Nu leder jag bland annat Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg och i regionen. Studieförbund står inför nya utmaningar som ska hanteras. De ska vara en intressant samhällsaktör!
  • Hur har du personligen lärt dig?
  • Jag har lärt mycket av att arbeta nära andra ledare. Lärt av deras styrkor – och av deras svagheter. Jag vet vilka krav som ställs på ledare, hur en verksamhet och organisation kan förnyas genom kunskap och genom att göra styrelser och medarbetare delaktiga.

Och jag har lärt mig den långa, spännande och ibland hårda vägen. I mina olika roller som ordförande för olika styrelser – bland annat ett kommunalt bolag – och som politisk tjänsteman. Som tidigare lärare under många år på komvux och gymnasiet är jag van att sammanfatta och presentera svåra ämnen så att de blir begripliga.

  • Det har lärt mig att arbeta under stor press och att åstadkomma överenskommelser över alla partigränser när det verkar omöjligt att komma överens. Och jag har lärt mig oändligt mycket om människors drivkrafter och motivation som gymnasielärare med ansvar för att bygga upp ett Naturprogram. Jag älskar att vara lärare – och tycker om och minns varje elev som jag har haft genom åren.

Vad är då det unika som du kan erbjuda?

  • Skrivande är kärnan i mitt erbjudande. Jag skriver bra och jag är ständigt skrivande. Och jag vet att det är många som behöver hjälp med utredningar, rapporter och sammanställningar av fakta, analys och rekommendationer. Jag kan hjälpa företag, förvaltningar och organisationer att blicka in i framtiden. Det är nödvändigt för att kunna utveckla och förnya verksamheten. Alltid med en ideologisk kompass, som inte snurrar efter trender.

Till sist – vad är det mest spännande du har gjort?

  • Det var när jag seglade över Atlanten tillsammans med mina elever på skolfartyget Gunilla. Vi mötte tre stormar på havet. Vi lärde oss att hålla samman och att lita på varandra därför att var och en kan bidra och inget alternativ till det fanns. Och vi lärde oss att vara modiga för att kunna hantera rädslan. Den insikten är viktig att ha med sig i livet.

Annika Westh är legitimerad gymnasielärare i samhällskunskap, historia, religion. Som programansvarig ansvarat för att bygga upp ett nytt gymnasieprogram. Arbetat politiskt som: förtroendevald, liberal ombudsman och politisk sekreterare på Rådhuset i Göteborg. Har idag flera samhällsuppdrag som ordförande parallellt med eget företag.