Zoomspaning och zummering

Dagen före julafton tänkte jag summera ett fenomen under 2020, nämligen: zoommöten. Eller teamsmöten, eller google meets, skype och allt vad de heter. I begynnelsen – alltså i mars – när alla tvingades lära sig att delta på distans, handlade det mycket om att bara lära sig att komma in på mötet och sätta på ljudet. En del möten fick helt enkelt tas om, när ingenting hade fungerat ordentligt. Snabbt spreds ”mötes-bingo” med rutor som ”jag hör inte er” och ”sätt på mikrofonen”.

Många gjorde glada utrop om att ”Äntligen lär vi oss ta tillvara på digitaliseringen!” och ”Från och med nu kommer vi inte att behöva vare sig kontorslokaler eller åka på konferenser”. Riktigt så kommer det inte att bli.

Våren gick och allt fler lärde sig att behärska tekniken och många var vi som trodde att den gamla ordningen skulle vara återställd till hösten. Hösten började hoppfullt och jag hann med en liten fysisk konferens och en årlig nöjesresa. Sedan kom bakslaget med full kraft. Hårdare restriktioner och stränga varningar. Just nu är smittspridningen jättestor och morgondagen kommer att bli den julafton vi minns som ensam och uppkopplad. Mycket oroande är de virusmutationer vi ser nu och att de är enormt mycket smittsammare.

När distansmötena fortsatte under hösten, fungerade de mycket bättre. Teknikstrul har dock ersatts  med tekniktrötthet. Det är jobbigt att stå framför datorn och interagera med människor under långa  möten. Kanske har du en dålig arbetsställning hemma och kanske upplever du inte att dina synpunkter kommer fram på ett bra sätt. Vi har ett behov av att ses i verkligheten för att alla ska komma till sin rätt.

Men digitala möten kommer att fortsätta. Vi kommer att renodla dem och använda dem där det passar i framtiden. Många är de möten som snabbt kan avhandlas online, utan att vi behöver resa. Men det mesta och de flesta måste äga rum fysiskt. Vi är människor.

De onlinemöten som kommer att fortsätta kommer att renodlas och vi kommer att lära oss onlinekultur och uppförandekoder. Jag skulle vilja peka ut några saker som är viktiga:

  • Ät och drick inte i bild.
  • Stå stilla! Det är mycket stressande att se någon röra sig fram och tillbaka i sin ruta, eller håller på och fluffar med håret o dyl. (Det gäller även när du står inför en grupp människor och talar också) Om du måste greja med något, stäng då av kameran en stund.
  • Tala rakt fram i bild mot mikrofon eller i din lur. Annars kan ljudet flacka, vilket också stressar.
  • Tala något långsammare och artikulera noggrannare än du brukar.
  • Tänk på att allt du gör syns på ett annat sätt i bild, mot hur vi upplever varandra när vi sitter runt ett bord.
  • Försök att ha kameran rakt fram eller något uppifrån. Aldrig underifrån.
  • Le. Även det avslappnade ansiktet syns extra tydligt i bild.

Nu önskar jag er alla en riktigt God Jul!

Facebook