Sluta övervaka mig!

20190606_155222

Idag har DN återigen skrivit om hur du kan övervakas via din mobil. Genom olika appar kan ditt rörelsemönster kartläggas. Det är lätt att stänga av dessa funktioner genom platsfunktion i appen, men det är inte alltid man tänker på att göra det. Information om dina vanor kan sedan säljas vidare.

I det digitala samhället är vi övervakade hela tiden och ska du leva under radarn får du anstränga dig. Det finns övervakningskameror på all kollektivtrafik, på torg och i affärer. Dina inköp registreras och kan följas av såväl bankpersonal som av ICA:s kundregister.
För att undkomma att dina köpvanor registreras måste du betala med kontanter. Det blir dock allt svårare i och med att allt fler butiker, hotell och restauranger blir kontantfria. Utvecklingen mot ett kontantfritt Sverige går med rasande fart och bedömare räknar med att kontanterna kommer att vara helt bort om fyra år. Anledningen till att många butiker med flera slutar med kontanthantering är att det är dyrt och krångligt. Man säger sig även slippa risk för rån.

Unga person som står i kassan är så vana att alla blippar sitt kort vid betalning, att om de får kontanter och tvingas fundera över hur mycket kunden ska ha tillbaka så blir det problem. Jag har vid några tillfällen blivit åskådare till hur de enklaste transaktioner vållat stor huvudbry hos ung personal i glasskiosker. Det sägs att det bästa sättet att lära sig räkna ut summor fram och tillbaka är just att hantera pengar. Men dessa är då snart ett minne blott. En eskalerande utveckling som avvecklar ett betalmedel utan minsta politiskt beslut.

Kontanter behövs i ett samhälle. De är ett smörjmedel som löser olika transaktioner på ett smidigt sätt. Om våra pengar försvinner så kommer de att ersättas av något annat. Betalmedel måste vara allmänt accepterade, beständiga och delbara. Därför har cigaretter fungerat bra i krigstider. Kanske en grå bytesmarknad växer fram?

Såg häromdan ett upprop för att behålla en bankomat på en ort. En bankomat dras in om den inte används i tillräckligt stor utsträckning, eftersom det är en kostnad att underhålla den. Men den används ju inte om inte kontanter går att använda.

Varför är det då viktigt att kunna leva sitt liv ”under radarn”?

Ett väldigt vanligt argument man hör är att: ”Jag har rent mjöl i påsen och inget att dölja. Mig gör det ingenting om ICA ser mina matvanor eller om jag fångas på bild i tunnelbanan. Det kan jag leva med, om vi istället kan fånga en brottsling med hjälp av kameran, eller om vi kan bjuda på statistik över ett för stort intag av chips bland ensamstående”.
Jo, det är viktigt därför att du är en fri människa och inte en komponent i ett samhälle. Det är detta som måste värnas!  Egen frihet och eget ansvar måste gälla i en liberal demokrati. Inte en som tillför något till statistiken eller blir en registrerad bland tiotusen för att någon gång kunna identifiera en mördare. Eller lämnar in dna till register för forskning eller uppger blodgrupp ifall det skulle behövas.

Idag förfasar vi oss över att intellektuellt funktionsnedsatta användes som försökskaniner på 1950-talet gällande karies. De fick äta massor av kola och snart kunde sambandet mellan socker och karies fastställas. Det gör ont att ha hål i tänderna, men eftersom dessa individer inte kunde bidra till samhället på något annat sätt än genom att vara försökspersoner i en studie, så ansågs det helt okej då.

Gör det “ont” att bli övervakad? Ja, det gör det.

Om jag går på fjället så vill jag känna att jag är helt fri. Men jag vet att via satellit så kan jag zoomas in från rymden till en bra bild på några meters avstånd. Det är mycket otrevligt.

Det fanns en anledning annan än brist på resurser som  Usama bin Ladin och hans gäng använde sig av brevduvor och inte av mobiltelefoner när de skulle kommunicera hemliga budskap.

De flesta lever ett rättskaffens liv och tycker inte att det är så farligt att inställa sig i ledet. Men jag tycker det är en otroligt farlig utveckling. Fundera några minuter över vad det egentligen innebär om du är kartlagd överallt och hela tiden.
Det är dock svårt att undkomma detta i dagens samhälle. Så mycket är registrerat och övervakat. Men det finns fortfarande möjlighet att sätta stopp för något. Som att börja protestera mot det kontantlösa samhället och allt fler övervakningskameror. Och ställa krav på tydlighet hos appar om huruvida de registrerar dig. Och ställa  krav på att information blindas i mycket högre utsträckning än den görs idag. Säg nej!

Överallt där frihet hotas…..

Artikel i DN

Facebook