Marks gymnasieskola #Demokrativecka

20171023_113612

Idag debatterade jag försvar, lag och ordning och jämställdhet på Marks gymnasieskola i Skene. (För övrigt den skola Jan Björklund gick på en gång i tiden) Alla riksdagpartierna plus Fi var inbjudna. Vi höll på i en och en halv timma och det var elever som hade planerat debatten och höll i den.  Det gick mycket bra och jag tyckte att det var så roligt att se hur bra eleverna jobbade!

Vi uppehöll oss länge kring NATO-medlemskap, något som Liberalerna är för. Det är viktigt att förklara att det hänger ihop med att vi har ett eget svenskt försvar, för att överhuvudtaget kunna bli medlem.  NATO har ingen egen armé. 

Vi var många som trodde att kampen var avklarad när Berlinmuren föll 1989 och Sovjetunionen imploderade. Det kalla kriget tog slut och nya demokratier föddes. Själva började vi avveckla vårt försvar och snart glömde vi bort att tänka att nya krig någonsin skulle hota.

Men den senaste tiden har mycket ändrat sig.

Ryssland har sakta återgått till maktkoncentration hos presidenten och de nya demokratierna i f d Östeuropa har fått starka auktoritära högerpopulistiska partier i sina parlament. Kriget i Syrien tar inte slut och efter IS tillbakagång kommer andra konflikter upp till ytan.

Och vad händer med miljön?

Frihet måste försvaras, är Liberalernas huvudrubrik inför valet. Jag tycker att den är så bra, eftersom det passar in på de flesta områden.

Liberalerna är det parti som står upp för indivindens frihet (nej, det gör inte alla partier) vare sig det handlar om att säkra LSS eller att kvinnor ska känna sig trygga på en joggingrunda i mörkret, till att säkra att de liberala frihterna som många idag ser som självklara, skall finnas kvar även i framtiden.

De friheter vi har vunnit under 1900-talet är idag hotade och det måste vi ta på allvar. Här hjälper inte önsketänkande om att vi kan diskutera  oss ur allt, även om det är en viktig del av arbetet.

Glöm inte bort att Sverige är ett litet land.

Efter lunchen  så var det duell i skolans cafeteria. Ett mycket bra upplägg tyckte jag. Lite högre tempo, där alla fick visa med färger vad de tyckte i olika frågorr. Därefter valde eleverna ut två företrädare, som stod på olika sidor i en fråga, att gå upp och debattera den.

IMG_20171023_135237_960

Min dag avslutades på Öckerö kommunhus, där vi i Liberalerna hade möte med några medborgare som ville diskutera bygget på Breviksberget med oss. Vi har haft ett sådant möte tidigare, men då med de som är emot bygget.  Ikväll var det de som vill bygga.