Den tragiska historien om Staaf och Löfving

Jag skriver dessa rader för att försöka förstå det som hänt inom svensk polis och i medvetande om människans ofullkomlighet. Jag skriver således inte för att döma. Det uppdraget lämnar jag till rättsväsendet.

Förtroendet för svensk polis vacklar. Länge har polisen kritiserats för att de inte lyckas stävja den växande gängkriminaliteten och utreda brott. Detta trots att resurserna ökat år för år. Själva förklarar polisen utvecklingen med att gängkriminaliteten växer och de hinner aldrig ikapp. Att så fort de lyckats få bort en gängledare från gatan, står det tio beredda att ta över. Dessutom finns det flaskhalsar som stoppar upp arbetet. Forensiskt centrum är en sådan. Där ska bevis fastställas för att kunna binda någon till ett brott, men även de är kraftigt överbelastade. Eller underbemannade. Det hjälper inte med ökade anslag, om det inte finns rätt personer att anställa.

Polisen har även kritiserats för att de hanterar anmälningar mot sig själva genom internprocesser. Alltså, att det inte är någon utomstående instans som utreder dem, när händelser ska granskas. Det finns många anmälningar mot svensk polis som gäller hur människor hanterats vid olika ingripanden. Här finns även flera dödsfall; personer som har kvävts under fasthållning. Det är sällan poliser fälls i dessa internutredningar. I november förra året dömdes dock en polis juridiskt.

För några månader sedan kom kritik mot polischef Mats Löfving. Det hela började med att Linda Staaf hade ett samtal med säkerhetschef Ari Stenman. Efter det samtalet valde säkerhetschefen att göra en anmälan om ”fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande” mot Mats Löfving. Detta ska ha skett mellan år 2015 och 2021. Enligt Linda Staaf ska hon inte varit medveten om att en sådan anmälan gjordes efter deras samtal. Denna anmälan lades dock strax ned, när det inte fanns någon grund för hot eller våld, utan det enda som kunde konstateras var svartsjuka, vilket inte är ett brott. Linda Staaf har berättat att hon endast känt oro för sin säkerhet, vilket hon berättat för säkerhetschefen Ari Stenman. Bakgrunden var att någon regelbundet begärt ut handlingar om Staafs arbete det senaste året. Staaf hade då sagt till Stenman att hon misstänkte att det var Mats Löfving som låg bakom det. Därefter kom kraftig kritik mot polisledningens hantering av ärendet. (GP 2022-12-08) Det talades om korruption och röta inom den högsta polisledningen. Bland annat från Richard Jomshof (Sd), ordförande i justitieutskottet. Jomshof ska ha krävt ”skyndsam utredning” av vad som hänt.

Gång på gång påstods att Löfving och Staaf ska ha haft en intim relation, men detta påstående avvisade båda två. Relationen ska ha varit ”privat men ytlig”.

Media följer upp historien flera gånger och vi får en bild av att Löfving givit Staaf fördelar, högre lön och en befordran, utan att hon varit kvalificerad för det. Bland annat har hon fått tjänstledigt för att skriva thrillern Ulv i fårakläder.

Rikspolischef Anders Thornberg agerade genom att tillsätta en extern utredare gällande om jäv hade förelegat Löfvings beslut gällande Staaf. Detta i ett läge när förtroendet för polisen vacklar och historien fått eget liv. Förmodligen insåg Thornberg att inget annat fanns att göra i detta läge. För att förekomma mera tal om ”röta” inom kåren.

Extern utredare blev Runar Viksten, f d. chefsrådman samt ordf. Försvarsunderrättelsedomstolen. Han presenterar först sin utredning muntligt för Löfving och därefter på en presskonferens och därefter i direktsändning på Rapport kl:19.30 den 22 februari. Utredningen konstaterar att Staaf varit behörig för de tjänster hon erhållit och jäv har ej förelegat när hon tillsattes som underrättelsechef på NOA. Men att jäv förelegat vid andra tillfällen, som vid en löneförhöjning. Viksten kommer även med en rekommendation till polisledningen: att ett övervägande bör ske om att skilja Löfving från hans tjänst.

Runar Viksten ska även medverka i Aktuellt kl:21, men under sändning meddelas att han har ställt in.

Skälet till den inställda medverkan framkommer senare på kvällen: Mats Löfving har hittats död i sitt hem i Norrköping.

Händelsen är djupt tragisk. Vi vet inte ännu vad som hänt, men allt tyder på att Löfving valde att ta sitt liv när utredningen offentliggjordes. Att skiljas från sin tjänst var kanske ett straff han inte kunde föreställa sig att leva med.

Idag har Löfvings barn publicerat ett öppet brev i Aftonbladet, där de uttrycker sin ilska mot den hänsynslösa utredningen. Familjen uttrycker sorg och bestörtning över det obefintliga stödet från polisen och den okänsliga hanteringen av händelserna i media. Att Mats Löfving alltid varit obrottsligt lojal mot polisyrket – alla dagar i veckan under fyrtio års tid. Enligt brodern Jan Löfving ska Mats ha sagt att ”de har tagit min heder ifrån mig”. (Aftonbladet 2023-02-24)

I historien kan vi följa hur diskussioner om en privat relation satte alla andra gärningar både Löfving och Staaf gjort inom polisen på undantag. Fokus hamnade på huruvida relationen varit ”ytlig” eller ”intim”.

Att förlora sitt anseende kan vara det värsta en person kan råka ut för. Det finns många vittnesmål om självmordstankar hos personer som hängts ut offentligt för något de gjort eller anklagats för. Kanske särskilt hos personer som tycker att de ansträngt sig mycket just för att vara en bra samhällsmedborgare, och att anklagelser upplevs som orättvisa. Här hos en vars identitet kanske fanns uteslutande inom yrket.

Vi är sociala varelser och att bli utstött ur sitt sammanhang är en mycket svår upplevelse som kan tolkas som direkt livshotande i sig. Och det går fort att bryta ner en människa.

Budet om Mats Lövings bortgång fick tiden att stanna upp ett ögonblick. Många kände sig berörda och sorgsna. Våra tankar går till honom och till hans anhöriga, vänner och medarbetare.