Djur och natur engagerar

20181031_110616

I veckan i DN kan man läsa om att en känguru i Australien har räddats från att drunkna: “Två poliser kom till platsen och hoppade i för att rädda kängurun som höll på att drunkna i vågorna. – Han skulle inte ha klarat sig en minut till, han hamnade under vågorna när han försökte ta sig upp och vi kunde se skum komma ur nosen. Han höll på att drunkna, berättade en av poliserna för News Corp. Efter räddningsinsatsen lindades kängurun in i en filt och togs med till stationen där en expert fick undersöka djuret som ska ha klarat sig bra trots den dramatiska händelsen.” 

Det finns inget som engagerar människor så mycket som djur i nöd. En infrusen val eller en övergiven elefantunge kan dra ihop massor av pengar och andra ansträngningar. Bilder av den här kängurun har spridits över hela världen. Visst är djur söta och värda att tas omhand. Finns samma engagemang för alla människor som behöver stöd och uppmärksamhet? Det finns ju hur många tragiska människoöden som helst. 

I Göteborg pågår just nu bygget av Västlänken – en mycket omdiskuterad ringled under staden, som skall modernisera kommunikationerna. Mot denna finns ett starkt motstånd och trots att bygget pågår för fullt så fortsätter likväl debatten om att stoppa den eller ändra den. Det förekommer till och med att de som arbetar  med den har blivit fysiskt attackerade! När Haga station ska byggas behöver man ta bort en hel del träd. Träden är mycket stora och de som ska bevaras lyfts rätt upp och forslas till annan plats. Kommer de att överleva? Några sågas ner.

Det är inte bara söta djur som väcker starka känslor, utan även träd. Det berättas att folk har stått och gråtit när de sett vad som händer med träden  i parken. Det finns även ett nätverk som heter “Trädplan”, vilka jobbar för att bevara träd i Göteborg. För en vecka sedan höll de en manifestation där de tände gravljus. Hundratals personer kom.

20181031_115516

En stad behöver gröna områden och växter som ramar in och gör miljön trivsam. Förhoppningsvis kommer det att planteras nya gröna växter och träd när Haga station är klar.

Det tar dock många år för ett träd att bli stort – en dryg mansålder. Ett träd är ett levande ekosystem där vatten strömmar genom träet, årsring läggs till årsring och löven slår ut varje vår. När sommarkvällens vind blåser genom lövverket låter det som om trädet sjunger. Några har för vana att krama ett träd när tillfälle ges, så att det väcker starka känslor när träden vid Haga ska bort är förståeligt.

När jag var barn i början av 80-talet så badade  vi i ofta i Vittersjön i Östernoret. Den kantades då  av vidsträckta kalhyggen. För några år sedan när jag satt på bryggan där insåg jag plötsligt att det var ovanligt grönt överallt. Inte ett kalhygge syntes så långt ögat kunde nå. Såklart hade hyggena planterats och träden vuxit upp igen. Skog ses idag som ett bruk – om än med långa cykler. Vi kalhugger inte heller idag som det gjordes förr. Snart kommer Göteborg att åter vara grönt och trädbefolkat. Tills dess är det dock många år.