En dag i valkretsen – Lilla Edet

20180516_161606

Igår hade jag en heldag i Lilla Edet tillsammans med Michelle Winkel. En kommun av samma storlek som Öckerö, men med helt annan historia och belägenhet. Lödöse var en av Sveriges första och största städer på medeltiden.

Efter att Michelle uppdaterat mig om Lödöses historia på museet där hon jobbade under sexton år, åkte vi till Essity – Edetfabriken där man gör pappersprodukter.

Rolf Augustsson guidar oss

Han har jobbat på fabriken sedan 1972. Egentligen började han där redan som fjortonåring 1964. Som född och uppvuxen mitt emot fabriken på andra sidan älven, kan man nog påstå att pappersfabriken har varit hans liv. Han berättar att han snart ska gå i pension och att det för honom känns mycket främmande.

Essity har sin bakgrund i papper och är idag ett ledande hygienföretag med 40 000 anställda på lite olika ställen i världen. De levererar till de flesta offentliga toaletter och kök.

Fram till 1800-talets mitt gjordes papper av lump och det är först idag som huvuddelen görs av cellulosa och återvunnet papper. 1799 uppfann en fransman Fourdriniermaskinen. Det är ett känt begrepp för en pappersmaskin. Den första i landet sattes upp i Klippan i Skåne.

20180516_161702

Emil Haeger , född 1881, grundade företaget i Lilla Edet. Allt drevs med vatten och transporterades på vatten. Men när staten ville elektrifiera landet, fick Emil flytta på sig till förmån för nytt elverk vid vattnet. Han fick dock tio år på sig att göra det. En ny fabrik byggdes av sönerna 1927. Där gjordes omslagspapper.

1940 gjordes den första toarullen

Toalettpapper började faktiskt inte att användas i Sverige förrän på 1940-talet och då i liten skala. Glöm inte att vi även hade utedass långt in på 1960-talet i landet, även om WC hade gjort intåg. När toapapper kom, så var det lite genant att köpta det. Det såldes därför bakom disk och kunde fås efter frågan om ”en sån där”. Det första riktiga toapapperet fanns dock i Kina på 1300-talet.

Det första toapapperet var enkelt och blankt. Idag består det av flera skikt och har ofta ett mönster som görs i en dekorvals. Vi tittar på fem olika dekorvalsar. I Norden föredrar vi vitt papper. Men ju längre söderut du åker, desto mera färg ser du i papperet.

Götaraset

1957 glider hela fabriken med sina tunga maskiner plötsligt ner i vattnet och orsakar en chockvåg utefter hela älven. Båtar och hus sveptes med. Lärdom om att den leriga marken i området inte klarar vad som helst gav ny fabrik högre upp mot berget.

Den tredje generationen sålde fabriken till AKZO 1968 och till NCB 1977. Därefter tar Gunnar Hedlund över och hans tid som ägare kallas för de tio magra åren. 1986 köper SCA fabriken. Härmed slår då två konkurrenter sina påsar samman – Mölnlycke och Edet.

Miljötänkande 

Idag har man ett starkt miljötänkande – en utveckling vi kan tacka marknadskrafterna för. När Rolf var ung var det strängt förbjudet att ens doppa fötterna i älven. Så förorenat var det.  Idag kan man både simma och fiska där. Allt som tas in i fabriken används. Resterna eldas upp och kvar blir endast kalk – som används inom skogs- och jordbruk.

Automatisering 

Hela produktionskedjan är automatiserad. Fabriken har varit förarlös sedan 1983. Under vår rundtur i fabriken demonstrerar Rolf detta och säkerheten med det, flera gånger, genom att smyga in bakom och framför de olika truckarna. Allt lyfts med vakuum och de flesta som jobbar i fabriken jobbar med att övervakar att systemen fungerar.

Enkla jobb till alla

Jag driver ju Liberalernas fråga om att införa enkla jobb på riktigt i samhället, för att alla, även de äldre utan utbildning, ska kunna få ett jobb och därmed självaktning istället för bidrag och beroende. Det handlar om okvalificerade jobb med en lägre lön, där alla sorters arbetsgivare kan anställa utan en massa krångel med regler och blanketter.

Dessa jobb återfinns inom skola, omsorg och tjänsteföretag. Jag frågar Rolf om det finns ett endaste okvalificerat jobb på den här fabriken? Han säger att det kan det visst göra, om än inte många.

Varför man ska sortera sina grovsopor noga

När vi tittar på när papperet valsas fram, får jag en viktig lärdom som jag kommer att ta med till mina elever. Den om varför man absolut inte ska slänga plast, postit-lapper och kuvert i pappersåtervinningen. Om det finns plast i pappersmassan, så kommer den att smälta när den når den 400 grader heta, stora valsen i maskinen. Då blir det hål i papperet och valsen måste rengöras. Det mesta av pappersmassan görs av returpapper och returtidningar. Antalet dagstidningar som görs om blir dock allt färre idag, när fler och fler läser tidningar på plattan. Det är skogsindustrin som äger pappersinsamlingsföretagen. Essity köper i sin tur av dem.

De har fått pengar av staten för att bygga en ångcentral – en panna där allt slam eldas upp. Man gör el och man säljer varmvatten till bygden. Förutom kalk så är aska en restprodukt. Askvägar är frekvent förkommande i skogarna. Det är lättsamt att göra askvägar. Du lägger bara ut ett mycket tjockt lager aska (50 cm) på en tillplattad skogsväg. Luftfuktigheten kommer sedan att göra den hård.

Det använda tvättvattnet – där allt papper tvättas – renas i en bio-reaktor. Helt enkelt en tank där bakterier äter upp det mesta och gör vattnet helt rent igen. Ja, vår vattenmängd på jorden är ju konstant.

Det som tär på miljön är väl då transporterna. 50 långtradare per dag krävs det för att hantera varorna.

Blir de snart utkonkurrerade? 

Hur ser då framtiden ut för den här pappersbranschen? Kommer den att utlokaliseras och konkurreras ut? Nej, det är inte lönsamt. 81% av varorna säljs i Norden. Endast 18% ut till övriga Europa och då handlar det om speciella lyxprodukter. De här varorna är billiga att göra och skrymmande att hantera. Allt som görs klaras av inom en radie av 50 mil. Man tjänar nästan ingenting på export. Edet ligger bra till geografiskt.

Slussarna 

Efter besöket på fabriken åkte jag och Michelle och studerade slussarna. Den gamla (landets första) och den nya. Hur ser framtiden ut för slussarna? Är det lönsamt att underhålla dessa? Måste det gå glesa båttransporter utefter älven med den påverkan det har på en massa olika områden, eller ska vi tänka nytt? Att underhålla slussarna är en mycket kostsam historia.

20180516_163437

20180516_164329

20180516_164400

Kampanj! 

Igår var det nästan 30 grader varmt. Trots det åkte vi till ICA och kampanjade. Vi bjöd på kaffe och muffins och delade ut flygblad. Detta håll vi på med ända tills det blev dags för kvällens kommunfullmäktige. Jag satt med en stund och kollade in Lilla Edets aktuella frågor och aktiva politiker.

20180516_172023

När Lödöse var en medeltida stad hade de inte ens 2500 invånare. Men på den tiden var det väldigt många. Där fanns då hela fem kyrkor och ett kloster. Idag räknas 13 000 invånare som en mindre ort. Lilla Edet är dock den kommun som ökade mest under förra året i vår valkrets. För unga familjer lockar det att flytta till ett ställe där man har råd att bo och där det finns plats. Liberalerna i Lilla Edet har ett gediget valprogram för nästa mandatperiod.